Szegedi Kattintós

Kilenc akciós nyaralás, melyekre biztos nem fizet be Orbán Viktor

Kilenc akciós nyaralás, melyekre biztos nem fizet be Orbán Viktor

Bár tartottak a rajongók zaklatásától, egy horvát vendéglős mégis lebuktatta Orbán Viktor, aki Krk szigetén a Lara nevű étteremben fogyasztotta el vacsoráját vélhetően gyermekei társaságában érkezett a vendéglátóhelyre. Most, hogy a nyári turisztikai szezon vége felé járunk, néhány last minite ajánlhat befuthat még a miniszterelnök családjához, ám gyanítjuk, ezek nem csábítják majd annyira Orbán Viktort, mint a horvát szigetvilág. Íme, ezek a rendkívül aktuális ajánlatok, melyek nem jutnak el a miniszterelnök irodájáig.

hvg_20.jpg

Fotó: hvg.hu

1. Töltsön egy hosszú hétvégét Phenjanban! Az atomháború küszöbén különösen kedvező áron nyaralhat Észak-Korea fővárosában. Egy rizstermesztéssel foglalkozó helyi termelőszövetkezet üresen kongó raktáraiban biztosítanak szállást a turisták számára. A rezsim rakétakísérleteinek egyikét élőben tekinthetjük meg, miközben a távolban feltűnik Kim Dzsongun termetes alakja, amint távcsövén keresztül figyeli, hogy a lövedék a Japán-tengerbe csapódik. Csillagtúrát is szerveznek a dél-koreai határhoz, ahol közelről megszemlélhető a kerítés, és a bátrabbak két államot elválasztó aknamezőn is átsétálhatnak.

2. Kedvezményes utazás Charlottesville-be. A faji zavargások megtekintése, ízlés szerint konföderációs vagy unionista tábornokok szobrainak ledöntése. Alternatív programként meglehet nézni, amint a helyi fajvédő motoros bandák megtapossák Barack Obama egykori elnök képmását, vagy rész lehet venni a Ku-Klux-Klan esti szertartásain.

index_104.jpg

Fotó: Index.hu

3. Most különösen olcsó a Gázai övezet. Két éjszaka Gáza városában, ahol szállást egy tízgyerekes palesztin család nappalijában tudják biztosítani a helyi turisztikai szakemberek. Cserébe Kalasnyikovokat vásárolhatunk a helyi piacon, de szerepel a programban csempészalagutak és rakétaállások megtekintése, és beszélgetés a Hamasz helyi aktivistáival az izraeli tengeri blokádról.

4. Feledhetetlen bangladesi nyár. Kifejezetten előnyös ajánlatokkal várják a turistákat a tornádók és árvizek országában. A helyiek roppant készségesek, segítenének is, ha bármiben tudnának. A nyaralás végén távozás a helyiek Európába tartó csoportjaival. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

5. Caracasi Ünnepi Napok. Venezuela fővárosának utcáin Molotov- koktélos ellenzéki tüntetőket és az elnök szintén vehemens támogatóit fedezheti fel, ha átrándul az óceánon túlra. Ilyen durva rendőri intézkedések látványáért megéri megtenni ezt a hatalmas repülőutat. A zavargások megtekintését követően este mindenki ellátogathat a helyi salsa klubokba, ahol kitáncolhatja magából a feszültséget. Nicolas Maduro elnök engedélyével politikai foglyokat is látogathatunk az ország legsötétebb börtöneiben.

24_18.jpg

Fotó:24.hu

6. Nyaraljon Soros György pénzén a festői Lampedusa szigetén! Érkezés felfújt traktorgumin észak-afrikai menekültek társaságában. Szállás a parton felállított ideiglenes menekültszálláson. Az ellátásról a Soros György által pénzelt helyi önkéntesek gondoskodnak, vagyis lényegében az amerikai milliárdos állja a költségeinket. A nyaralás alatt benyújthatjuk menedékkérelmünket, de ha a nyár végéig nem bírálják el azt, nyugodtan mutassuk meg a magyar útlevelünket, és mondjuk azt, hogy egy erős és büszke európai ország polgárai vagyunk, és haza szeretnénk menni.

7. Last minute nézze meg Moszult, amíg ujjá nem építik! A kurd turisztikai hivatal munkatársai páncélozott járműveken szállítják a nemrég felszabadított iraki nagyvárosba a turistákat. Este ismerkedési est peshmerga harcosokkal, és közös ökörsütés a siita milicia tagjaival. Másnap máig harcoló ISIS egységek meglátogatása a romok között. Golyóálló mellény ajánlott.

8. Olcsó szíriai körutazás. Kizárólag katasztrófaturistáknak! Indulás a földig rombolt Aleppóból, az ostromlott Rakka érintésével érkezés Palmirába, ahol a felrobbantott ókori szobrok tövében szelfiket lehet készíteni az Iszlám Állam harcosaival, akik, a romok között vészelik át az orosz légicsapásokat.

origo.jpeg

Fotó: origo.hu

9. Töltsön néhány felejthetetlen napot a röszkei tranzitzónában! Ez a lehető legolcsóbb ajánlat. Érkezés gyalogosan Szerbia felől, beléptetés szigorú biztonsági intézkedések közepette. A konténerváros udvarán multikulturális fesztivál, iraki-iráni focimeccs, Németh Szilárd migránssimogatása és hamisítatlan menzakaja színesíti a programot. Saját konténert nem tudnak biztosítani a szervezők, ezért jobb, ha felkészülünk, hogy horkoló koszovóiak, vagy éjjel is imádkozó pakisztániak között kell meghúznunk magunkat. Ahogy egy dakota mondás tartja: „Nem kell látnod éjszaka az apacsokat, a lábszagukról felismered őket.”

 

Kilenc akciós nyaralás, melyekre biztos nem fizet be Orbán Viktor Tovább
Négy bizonyíték arra, hogy a Fidesznek nincs valódi ideológiája

Négy bizonyíték arra, hogy a Fidesznek nincs valódi ideológiája

Gulyásoligarchizmus. Körülbelül így lehetne legrövidebben megfogalmazni azt, amit az egyébként értelmezhetetlen szellemi tartományban mozgó Nemzeti Együttműködés Rendszere célként tűzött maga elé. A gulyáskommunizmusból a kicsit sem fogyókúrás magyar ételt, az eredeti tőkefelhalmozásból az oligarchák hatalmát vette át leginkább az Orbán-kormány, ám ideológiának ezt túlzás lenne nevezni. A pragmatikus szemléletéről elhíresült kormányfő nem is erőlteti túlságosan a politikai keretek meghatározását, hiszen az csak akadályozná híres pávatáncát.

24_17.jpg

Fotó: 24.hu

1. Lassan négy éve úgy kormányoz a Fidesz, hogy nincs sem választási programja, sem kormányprogramja. Egyetlen dolog, amit üzenni hajlandó a választóknak, hogy: Folytatjuk! Nem tudjuk, pontosan mire érti ezt a kormánypárt, hiszen azon kívül, hogy szisztematikusan államosították a különböző gazdasági területeket, önkormányzati fenntartású intézményeket, teletömték a hozzájuk kötődő vállalkozók zsebeit, összevesztek szinte minden szövetségesünkkel, és dörgölőztek olyanokhoz, akik a magyar kormányfőhöz hasonlóan illiberális álmokat kergetnek, nem sok minden rajzolódott ki abból az eszmerendszerből, amely a Fidesz sajátja lenne. Az illiberalizmus is Orbán találmánya, de többnyire olyankor emlegetik, amikor autokratikus vezetőknél próbál jó pontokat szerezni. Ezek a vezetők azonban sokszor jobboldali, baloldali, vallási fundamentalista kormányokat irányítanak, így egységes ideológiai irányultságról ekkor sem beszélhetünk.   

2. A Fidesz úgy váltogatja az ellenségeit, mint más alsónadrágját. Ha korábban sejtettünk valamiféle koncepciót abban, hogy éppen kinek üzen hadat Orbán Viktor kormánya, mára el kell fogadnunk a tényt, hogy épp azt fenyegeti a Fidesz, akik éppen útban vannak, vagy akik ellen a leginkább lehet mozgósítaniuk a saját szavazóikat. Az ellenségek között szerepeltek magánszemélyek, cégek, szakmák, de olyan nehezen megszemélyesíthető ellenlábasok is feltűntek, mint az államadósság. Az ellenségek kiválasztásában tehát nem ideológiai szempontok játszottak szerepet, hanem érdekek. Inkább üzenni, megfélemlíteni, demonstrálni akartak azzal, hogy kikre támadtak, mint meghatározni az eszmei irányvonalat. Az Orbán-kormány például Budai Gyula elszámoltatási biztoson keresztül nekitámadt nyolc filozófusnak, akikről később kiderült, hogy egy fillért sem loptak el, ám elég erős üzenet volt ez annak a liberális értelmiségnek, amely kritizálni merészelte a Fidesz politikáját.

3. A Fidesz nem tudja és nem is akarja elhelyezni magát olyan politikai térben, amely közelítené valamelyik korábbi vagy kortárs ideológiai vonulathoz. Tett ugyan lépéseket a Horthy-korszak rehabilitálására, ám Orbán Viktor jól tudja, hogy nyíltan és őszintén nem vállalhatja fel az egykori kormányzó örökségét. Elsősorban külpolitikai okok miatt tart némi távolságot a két világháború közti hivatalos magyar politikától, de jól tuja, hogy Horthy Miklós pozitív fényben való feltüntetése sok szélsőjobbos szavazatot hoz neki. A fő irányvonalat a kormányfő viszi, ő pedzegette például a halálbüntetés visszaállítását, amikor éppen csökkent pártja népszerűsége, de a visszavonulót már alvezéreivel fújatta meg, így nem csorbult a hívek Orbán tévedhetetlenségébe vetett hite. A miniszterelnök ugyanakkor bármikor képes elengedni egy-egy ügyet, ha éppen az a hatalma stabilitását veszélyezteti. Orbánnak például fontos volt az olimpia és a vasárnapi boltzár is, ami akár ideológiai elkötelezettséget is jelenthetett volna, ám könnyű szívvel lemondott ezekről, amikor úgy látta, hogy nem nyerheti meg az értük vívott csatát.  

femina_hu_2.jpg

      Fotó: femina.hu

4. Az ideológiai háttér hiányát bizonyítja az is, hogy a magyar kormány ma már lényegében összeesküvés-elméletekkel operál, amire legjobb példa a civilek és a CEU-val szemben indított boszorkányüldözés, aminek betetőzéseként megérkezett a főgonosz Soros György képében. Orbán stratégiája, hogy mindenkit összekössön egy lehetséges rendszerré, akikkel szemben ellenséges érzelmeket gerjeszthet a magyar nép lelkében, így ő egy megmentőként érkezhessen meg a 2018-as választási kampány finisébe. Orbán tényleg népmesei hősként szeretne bevonulni a magyar történelembe, aki egyszerre győzte le a globális tőke mesterkedéseit, a muszlim fundamentalizmust, gátat szabott a bevándorlásnak, és életre hívta a nemzeti burzsoáziát, amely letéteményese az orbáni világszemlélet több évtizedes (akár évszázados) fennmaradásának. Ám e világszemlélet mögött nincs egységes ideológia, nem jobboldali, nem baloldali, nem nemzeti és nem nemzetközi. Egyetlen jellemzője, hogy csak a holnapra gondol, nem érdekli a holnapután, csak a hatalom megtartására koncentrál, és nem törődik azokkal, akiknek a sem a holnap, sem a holnapután nem hoz felemelkedést. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha csak egy dombot látsz magad előtt, gondolj arra, hogy azon túl is vannak magaslatok, és azok mögött lapulhat az ellenség.”

Négy bizonyíték arra, hogy a Fidesznek nincs valódi ideológiája Tovább
Így vakítja el a Fidesz arisztokráciáját a saját luxusa

Így vakítja el a Fidesz arisztokráciáját a saját luxusa

Orbán Viktor saját vitézi rendet hoz létre, amely teljes egészében neki köszönheti kiváltságait, ezért el is várja a lojalitást a saját embereitől. A kormányfő nem véletlenül kezdi óvatosan dicsérni Horthy Miklóst, aki saját klientúráját is hasonló módon hozta létre, és tartotta fenn egészen a rendszere bukásáig. A mai elit tagjai azonban úgy viselkednek, mintha celebek lennének, és irritáló gazdagságukat ahelyett, hogy szégyellenék, minden lehetséges módon közzé is teszik. Csoda, hogy nem hallják az elesettek, a szegények, a rászorulók segélykiáltásait?

nepszava_24.jpeg

Fotó: nepszava.hu

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiváltságosai ott vannak a nagy (és kicsi) sportesemények VIP páholyaiban, ott trónolnak a fesztiválok kiemelt koncertjein, a legdrágább éttermekben bonyolítják ügyleteiket, luxusautókkal vagy akár helikopterrel érkeznek szülinapi zsúrokra vagy lakodalmakra, méregdrága jachtokon pihenik ki fáradalmaikat, melyek kicsi, tengertől mentes kis hazánktól távoli tengeri kikötőkben horgonyoznak. Ha pedig szegény gyerekeket kell üdültetni a Balaton partján, akkor luxusszállást bérelnek maguknak azok, akik a projektért felelősek. Nos, a római patríciusok sem kérkedhettek jobban annak idején a gazdagságukkal, mint most a NER elitje.

magyar_narancs.jpg

        Fotó: Magyar Narancs

De miért is gondolják ezek az emberek, hogy jár nekik a különleges elbírálás, a legjobb páholy a koncerteken, a sokmilliós fizetés, a politikai védelem, ha olykor kínos kérdésekkel bombázza őket a még mindig nem elég gyenge független sajtó? Mert Orbán Viktor azt mondta nekik, hogy nem csupán a saját életük lesz tejjel, mézzel folyó Kánaán, de ha ügyesek és persze hűségesek lesznek, akkor az ükunokáiknak sem kell majd dolgozniuk. Nem kell hozzá más, csak beállni a sorba, gondolkodás nélkül átvenni a hivatalos kormányzati kommunikáció mantráját, sorosozni, migránsozni, komcsizni, ha éppen úgy kívánja meg tőlük a miniszterelnök és szűkebb környezete, és persze okosan lopni, nem olyan pofátlanul, ahogy Voldemort nagyúr tette.

Csak a politikai és gazdasági elit érzi azt, hogy minden kerek, dől a pénz, a gyűlöletkampány pedig távol tartja tőlük a plebszet, amely jól elvan a migránsok és Soros György köpködésével, és ha az az ára, hogy egyetlen menekült ne lépjen magyar földre, ők Mészáros Lőrinc vagyonosodását sem fogják firtatni.

A valaha plebejus politikát hirdető Orbán Viktor rájött arra, hogy a gyors és kockázatmentes meggazdagodás ígéretével rengeteg fiatalt csábíthat maga mellé, a nyugdíjasoknak pedig olykor dob egy csontot, hogy megőrizze a nemzetéért aggódó kormányfő image-át. Ő maga szegény embernek állítja be magát, holott milliárdosok nőttek ki a földből körülötte, és a focimeccsek VIP páholyaiban ezek az oligarchák keresik a kegyeit, gazsulálnak neki, és természetesen biztosítják feltétel nélküli hűségükről a nagyfőnököt. Ki hiszi el ilyen jelenetek láttán, hogy Orbán Viktornak annyija van, amennyit bevallott a vagyonnyilatkozatában? Elviselné, hogy Lázár János egyszer odaszóljon neki, is, hogy annyit ér, amennyije van?

playbuzz.jpg

           Fotó: paybuzz

Persze, hogy nem hiszünk a szemünknek és fülünknek, hiszen amikor egy kormány hivatalosan azt kommunikálja, hogy a magyar Parlament rendkívüli ülését Soros György akarja összehívni, mindenben kételkedünk, amit látunk és hallunk a hatalom dölyfös uraitól. Hadd higgyék, hogy a nép örül a sikerüknek, hogy olyan celebek, akik megérdemlik a hírnevet, a fényt, a csillogást, mert sokat dolgoztak érte, és persze nagyon tehetségesek. Hadd gondolják azt, hogy az unokáik is élvezni fogják mindazt a jót, kiváltságot, gazdagságot, melyet Orbán Viktor jóvoltából szereztek őseik. Őket ugyanis annyira elvakítja a luxus, hogy fogalmuk sincs arról, milyen országban élnek, kiknek a kárára gazdagodtak meg, és nem csak az alávetettek jövőjét élik fel, de a sajátjukat is.

velvet.jpg

Fotó: Velvet

A Vajna Timik, Rogán Cecíliák, Habony Árpádok, Garancsi Istvánok országában a következmények nem számítanak, mert Orbán Viktor megígérte nekik, hogy csak az számít bűnnek, amiről ő kijelenti, hogy az. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének lényege, hogy nem nemzeti, nem együttműködő és nem áll össze egy rendszerré. Csak a politikai és gazdasági elit érzi azt, hogy minden kerek, dől a pénz, a gyűlöletkampány pedig távol tartja tőlük a plebszet, amely jól elvan a migránsok és Soros György köpködésével, és ha az az ára, hogy egyetlen menekült ne lépjen magyar földre, ők Mészáros Lőrinc vagyonosodását sem fogják firtatni. Orbán taktikájának legfontosabb eleme, hogy mindig kell találni kell valakit vagy valakiket, akiket jobban lehet utálni, mint a gazdagokat. És most még vannak ilyenek, így nyugodtan tollasodhat Andy Vajna, Mészáros Lőrincz, Tiborcz István, Rogán Antal, és ahogy a filmek végén szokták írni: és még sokan mások. Mert ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha lyukas mokaszin van rajtad, ne csodálkozz, hogy a törzsfőnök nem is fogadja a köszönésedet.”  

 

 

Így vakítja el a Fidesz arisztokráciáját a saját luxusa Tovább
A szabad magyar sajtó szétverésének három fázisa

A szabad magyar sajtó szétverésének három fázisa

Messze nincs vége a szabad magyar újságírás tönkretételének azzal, hogy lényegében minden megyei napilapot bedaráltak a kormány kedvenc oligarchái. A folyamat első fázisa a regionális tévé- és rádióstúdiók bezárásával és a budapesti központ alá rendelésével kezdődött, ami alig érintette meg a közvéleményt. Annak ellenére, hogy kevesen figyeltek rá, ez volt az első jól irányzott csapás a helyi sajtóorgánumokra. Kevés esély volt akkor a kormányzati nyomulás megállítására, ám most már szinte lehetetlen feltartóztatni Orbán Viktor gőzhengerét.

24_hu_62.jpg

Fotó: 24.hu

1. A regionális televíziózás és rádiózás Magyarország egyik legsikeresebb és leginkább előremutató projektje volt a rendszerváltás előtt. A több mint 40 éve elindított, négy megyét lefedő Szegedi Körzeti Stúdió például arról a területről sugárzott napi híreket és magazinműsorokat, mely az uniós csatlakozásunk után a dél-alföldi régiót fedte le. Kevesen emlékeznek arra, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése előtt még a magyarországi régiók kialakításáról szólt a politika, az EU ugyanis regionális alapon osztja el a támogatásait, a nyugati demokráciában ez a közigazgatás és gazdasági szerveződés középszintje, vagyis a régiós televíziózás, és rádiózás messze megelőzte a korát.

Jött azonban az Orbán-korszak, amely teljesen elsorvasztotta ezt a szemléletet, sőt, tovább aprózta a közigazgatást azzal, hogy visszahozta a Kádár-korszakból a járásokat, a megyei önkormányzatok pedig lényegében csak arra szolgálnak, hogy néhány perifériára sodródott kormánypárti politikus megélhetését biztosítsák. A regionalitás nem illik bele a Fidesz megosztó politikájába, inkább elaprózza a hatalmat, hogy minél több hívének tudjon zsíros állami fizetést biztosítani. A körzeti televíziók közül a szegedit zárta be utoljára két éve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) elnevezett kormányzati propagandagépezet, amely az adófizetők forintjaiból tolja a Fidesz szekerét. Ezzel számolta fel végleg azt a picike kis függetlenséget, amit ezek a vidéki tévés és rádiós bázisok élveztek, és innentől kezdve már minden műsort Budapesten szerkesztettek, az a néhány vidéki tudósító és nemzetiségi adáskészítő is tökéletesen alá van rendelve ennek a roppant médiagépezetnek. „Azokban a városokban, ahol körzeti tévé és rádió is működött olyan komoly szakmai műhelyek alakultak ki, melyek nem pusztán a budapesti központnak biztosítottak kellő szakmai tudással rendelkező munkatársakat, de az itt dolgozó kollégák később kisebb városi tévéket és rádiókat alapítottak, illetve vezettek a saját régióikban.” írta a Szegedi Kattintós 2015. elején abból az alkalomból, hogy bezárták a két utolsó regionális szerkesztőséget is az országban. Állítólag azért maradt Szeged a legvégére, mert korábban az volt a cél, hogy a baloldali fellegvárnak tartott városban ellensúlyt képezzenek a Délmagyarország nevű napilappal szemben, amely nem úgy viszonyult az ellenzéki városvezetéshez, ahogy azt Orbán Viktor elvárta volna.

vs.jpg

Fotó: vs.hu

2. Volt azonban erre a helyzetre is forgatókönyve a kormánynak. A regionális műhelyek központosítása után ráfeküdtek a kormányhoz közeli oligarchák a megyei napilapok megszerzésére. Most éppen a Délmagyarország és a Kisalföld megszerzésén ügyködik Andy Vajna kaszinótulajdonos, filmügyi főmegbízott, aki mellesleg kormány kedvenc kereskedelmi tévécsatornájának, a TV2-nek is tulajdonosa. Ha az ügyletet a Gazdasági Versenyhivatal is engedélyezi, Magyarország minden regionális lapja a Fidesz közelébe kerül, nem marad egyetlen független megyei lap sem. A 18 megyei lap többsége, 12 már tavaly óta a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworksnél van, nemrégiben pedig felvásárolták a Nógrád megyei Hírlapot is. A piacon a Lapcom-kiadványok (Bors, Délmagyarország, Kisalföld) mellett jelen lévő Russmediát pedig most vásárolja fel egy, a Népszabadság bezárójaként ismertté vált Heinrich Pecinához köthető cég. Az 1910-ben alapított Délmagyarország a legidősebb vidéki napilap, amely jelenleg mintegy 35 ezer példányban jelenik meg. Az 57 ezres Kisalfölddel együtt az egyik legnagyobb példányszámú, és gazdaságilag is legjobban teljesítő napilap. Ezzel fejeződik be a Fidesz médianyomulásának második szakasza, ám ezzel még nincs vége a sajtótérkép átrajzolásának.

nepszava_23.jpeg

Fotó: nepszava.hu

3. A harmadik jelentős csapást azokra a jelentős olvasó- hallgató- és nézőtáborral bíró sajtóorgánumokra igyekszik mérni a kormány, melyeket eddig még nem tudott zsákmányul ejteni. Korábban megszerezték a Figyelőt, strómanon keresztül Matolcsy Ádámnak játszották át az Origót, Mészáros Lőrinccel bezáratták a Népszabadságot, minden országos sugárzású rádiót a saját érdekeltségi körükbe vontak. Még talpon van a Klubrádió, az RTL Klub, az ATV, a Népszava, a HVG, a Magyar Narancs, az internetes portálok közül pedig az Index és a 444 csípi legjobban a hatalom szemét. Kitart még a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet, Hír TV, Heti Válasz, valamint a Lánchíd Rádió, ami igen érzékenyen érinti Orbán Viktort, hiszen az egykori fideszes pártpénztárnok Simicska sokat tud a párt belső ügyeiről, és a kampányban biztosan nem fogja majd vissza a hozzá tartozó orgánumokat, ha bele akarnak rúgni a kormányba. Minden jel szerint még a 2018-as választások előtt akar rárontani a magyar sajtó maradék független részére a kormány, hogy egyszínűvé tegye a palettát, mielőtt azt az ellenzék hatásosan tudná mozgósítani a kampányban.

Az biztos, hogy a tüzérségi előkészítés már megindult, hiszen az ellenségkeresésben világbajnok Orbán-kabinet már meglebegtette, hogy az ellenzéki újságírók lejáratására törekszik következő kampányában. Az ilyen demonstratív akciókat általában tettek követik, vagyis elképzelhető, hogy a törvényalkotást is bevetik az ősszel annak érdekében, hogy elnémítsanak, megfenyegessenek, de legalábbis hiteltelenítsenek olyan médiumokat, amelyek nem hajlandók szeretni Orbán Viktor rendszerét. A Nemzeti Együttműködés Rendszere a Fidesz felfogásában ugyanis azt jelenti, hogy vagy megvesznek valakit kilóra, vagy ellehetetlenítik a tevékenyégét. A konkurencia megsemmisítésére igen kreatív eszközöket alkalmazó kormányzat bizonyára durva eszközöktől sem riad majd vissza, ha arról lesz szó, hogy a választási győzelme forog kockán, amennyiben a számukra kellemetlen hírek nagy visszhangot kapnak a sajtóban. A közszolgálatinak csúfolt MTVA az internetes propagandaosztállyá silányuló Origo és a kissé bulvárosított gyűlöletkeltéséről elhíresült TV2-Ripost páros ugyanakkor rengeteg pénzébe kerül az adófizetőknek, de nincs az az összeg, amit ne adna meg a kormány, hogy csakis ezekből a sajtóorgánumokból tájékozódjanak a magyar polgárok. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha mindig ugyanaz a sámán jövendöl, ne csodálkozz, hogy csakis győzelmeket és jó termést ígér a törzsnek.”   

    

  

    

 

A szabad magyar sajtó szétverésének három fázisa Tovább
Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz immár a MIÉP nyomdokain halad

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz immár a MIÉP nyomdokain halad

Még szerencse, hogy amikor a Magyar Igazság és Élet Pártjának képviselői a parlamenti padsorokban foglaltak helyet, még alig voltak migránsok Magyarországon. Persze most sincs sok belőlük, de az a néhány állami oltalom alá helyezett, vagyis  befogadott státuszt kapó menekült is kiverte a biztosítékot a jelenlegi kormánypárt politikusainál, akiket a Migration Aid nevű segélyszervezet üdültetne a Balaton partján. Az az elemi indulat, ami most feltör helyi és országos kormánypárti politikusokból arra emlékeztet, ahogy Csurka István pártja annak idején gyűlölködött ebben az országban. Ha jól meggondoljuk, nincs is már olyan sok különbség a Fidesz és a MIÉP között.

magyar_forum.jpg

Fotó: Magyar Fórum

A nemzeti radikalizmus ma már nem a Jobbik jelszava a magyar parlamenti pártok közül, hanem a Fideszé. A 90-es években a Magyar Igazság és Élet Pártja is nemzeti önvédelemről szónokolt, amikor kommunisták, liberálisok és természetesen a zsidók ellen uszított. Sikeresen felépítette a népi-urbánus ellentétre épülő megosztó politikáját, ennek köszönhetően be is jutott az országgyűlésbe, így 1998-2002 között önálló frakcióval bírt. Csurka István hazaárulónak kiáltott ki mindenkit, aki nem követelte vissza a Trianonban elcsatolt területeket, ostorozta a nyugati hatalmakat, igaz, nem barátkozott az oroszokkal és Farkas Flóriánnal sem. Ez utóbbi két momentumot leszámítva a Fidesz is hasonló nyomon jár, és immár nem egy törpe magyar pártocska képviseli a nemzeti radikalizmus eszményét, hanem a közel kétharmados többséggel rendelkező kormánypárt.

A MIÉP-nek kicsiny, ám rendkívül elszánt választói tábora volt, míg a Fidesz uralja a magyar jobboldalt. Képviselői nagy számban ülnek az EU parlamentjében, tagjai a legtöbb képviselővel rendelkező néppárti frakciónak, nemzetközi szövetségesei vannak, melyek között olyanokat is találunk, akik jól szót értettek annak idején Csurka Istvánnal. Elég csak a francia Nemzeti Front első emberét említeni, hiszen míg Marine Le Pen Orbán Viktort fényezte, addig apja, Jean-Marie Le Pen Csurka Istvánnal barátkozott. Orbán Viktor első kormányzása alatt - amikor a MIÉP parlamenti párt volt – még nem vállalt nyíltan szövetséget a rasszistának bélyegzett szélsőségesekkel, ám Csurka István sokszor kívülről támogatta kormányát. Később a MIÉP kiesett a parlamentből, és helyét a Jobbik vette át a szélsőjobb pozícióban, ám Vona Gábor most néppártosodik, Orbán Viktor pedig gyakorlatilag teljesen berendezkedett ezen a politikai póluson. Idegenellenes kampányai, antiszemita felhangokat tartalmazó sorosozása, a liberális eszmék nyílt ostorozása azt a szellemiséget kelti életre, amit Csurka István hirdetett 2012-ben bekövetkezett haláláig.  

A magyar jobboldal már a 90-es évek eleje óta küzd azzal a problémával, hogy híveinek egy jelentős része fogékony a szélsőséges retorikára, így a centrista pártokból időről időre kiszakadnak radikális csoportok, és elvisznek magukkal egy jelentős szavazótábort. Ez történt 1993-ban az MDF-el, amikor Csurka István kivált a kormánypártból, és vitt magával parlamenti képviselőket is. Hasonló jelenség játszódott le a 2000-res évek elején is, amikor a Fidesz által létrehozott polgári körökből kiszakadva Vona Gábor létrehozta a Jobbikot. Orbán nehezen tudja elviselni, hogy nem képes felülemelkedni ezen a problémán, ezért alakította ki jellegzetes pávatáncát a hazai közönség számára is, amelynek részeként hol kicsit dicséri Horthy Miklóst, hol valamelyik kormánytagján keresztül elhatárolódik tőle. A Jobbik néppártosodása viszont azért logikus válasz Orbán taktikázására, mert azoknak a mérsékelt jobboldali szavazóknak, akik számára Orbán jelenlegi irányvonala felvállalhatatlan, már nincs kire szavaznia. Vona azokat célozza meg most, akik soha nem szavaznának sem liberális, sem baloldali erőre, ám elegük van a menekültek elleni hergelésből, az oroszbarátságból, a szabadságharcból Brüsszel ellen.

index_103.jpg

  Fotó: Index.hu

Orbán számára persze adott lenne a lehetőség, hogy visszatáncoljon a szélsőjobboldalról középre, konszolidálja rendszerét, és tényleg erős és büszke európai országot építsen. A szélsőséges retorika azonban olyan stabil (mintegy kétmilliós) szavazótábort hozott össze neki, hogy ezt a tömeget nem fogja kockáztatni a kampány a következő hónapjaiban. A menekültek gyűlöletére épülő több tízmilliárdos állami költséget felemésztő kormányzati kampány eredményeként ma már az összes vizsgált ország közül Magyarországon félnek a legjobban a migránsoktól, holott alig élnek hazánkban menekültek. Azon se csodálkozzunk, hogy a Soros-terv részének tartják kormánypárti politikusok és magyar polgárok jelentős csoportjai, ha jogszerűen hazánkban tartózkodó menekülteknek szeretne nyaralási lehetőséget biztosítani egy segélyszervezet. Csurka István bizonyára elégedetten csapna a levegőbe, ha ezt megélhette volna, hiszen, ami neki nem sikerült ellenzékből, azt Orbán Viktor megvalósította Magyarország miniszterelnökeként: előhozta a magyarokból a kicsinyességet, a gyanakvást és önzést, a rosszindulatot, amit korábban már kezdtünk levetkőzni. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha a nép fiai elhiszik, hogy már nem kell a sápadtarcúaktól tartaniuk, elkezdenek barátkozni velük, a törzsfőnökre pedig többé senki sem hallgat.”

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz immár a MIÉP nyomdokain halad Tovább
Még a Fidesz vezetői sem tudják, hogy erről a kilenc dologról is Soros György tehet

Még a Fidesz vezetői sem tudják, hogy erről a kilenc dologról is Soros György tehet

Mielőtt Orbán Viktor elment jól megérdemelt nyári szabadságára, bizonyára kiadta az ukázt minden emberének, hogy bármilyen rossz történik itthon, fogják rá Soros Györgyre. Tényleg ez történik, mert a kormánypárti politikusok szerint a csúnya amerikai milliárdos már azzal is próbálkozott, hogy rendkívüli ülésre összehívja a magyar parlamentet. Persze jól kifogtak rajta a Fidesz frakció tagjai, mert nem voltak hajlandók bedőlni egy ilyen átlátszó trükknek, így aztán nem is tudjuk meg, mi baj van azokkal a híres letelepedési kötvényekkel. Ám még a Fidesz politikusai sincsenek tisztában azzal, hogy Dzsordzsi bácsi soha nem adja fel, és az alábbi ügyekben is nyakig benne volt vagy benne lesz.

mandiner_hu_5.jpg

Fotó: mandiner.hu

1. Természetesen az elmúlt napok hőhulláma is a Soros-terv része, mellyel próbára tett fideszest és ellenzékit egyaránt. Pártunk és népünk azonban a helyén volt, a sok ránk küldött melegrekord ellenére kitartottunk, és nem hajoltunk meg a nagy forróságban sem Brüsszel akarata előtt.

2. Csak a hülyék, a balosok és a liberálisok nem tudják, hogy Soros bérencei helyezték el a felújított 3-as metró ajtóinál azt a fakockát, amely tönkretette a nyitó- és zárószerkezetek automatikáját, azt a látszatot keltve, mintha a hős orosz mérnökök nem követnének el mindent annak érdekében, hogy ismét a lehető legszorosabb legyen a két nép barátsága.nepszava_22.jpeg

Fotó: nepaszava.hu

3. Soros György most azért ad pénzt a menekülteknek, hogy ne jöjjenek Magyarország felé, mert ezzel akarja sokkolni az Orbán-kormányt. A kormánypárt kommunikációja ugyanis arra épült volna a választások előtt, hogy Magyarország épp úgy megállította az iszlám terjedését Európában, mint annak idején az Oszmán Birodalmat, ám most üresen konganak a tranzitzónák, feleslegesen aszalódnak a nagy melegben a magyar rendőrök a dupla kerítésnél.

4. Soros György intézte el a dugókat az M7-en, illetve, hogy két órát kell várniuk az autósoknak a déli határátkelőknél. Ehhez még a fent említett módon a forróságot is társította, hogy türelmetlenek, ingerlékenyek legyenek a magyarok, és egymást hibáztassák a kialakult helyzet miatt, és ne az amerikai milliárdos nyakába varrják ezt is. De a magyar nép éber, és látja, hogy mindez a Magyarország lejáratását szolgáló Soros-terv része, így köszönjük neked Dzsordzsi bácsi, üzenjük neked, ha Magyarországra jössz, kösd fel a gatyád!

5. A borzasztó kórházi körülményekről szóló álhíreket is a Soros által pénzelt média keltette szárnyra, úgyhogy nyugodjon meg mindenki, senki sem fog Magyarországon meghalni azért, mert rossz lenne az egészségügyi ellátás, ez is csak a milliárdos mesterkedése, ami csúfos kudarcot fog vallani, amikor Balog Zoltán emberminiszter végre elmondja nekünk, hogy minden a legnagyobb rendben van ezen a területen.

origo_hu_3.jpg

Fotó: origo.hu

6. Soros György tehet arról is, hogy noha a Felcsút 12 játékost igazolt a mostani szezon előtt, és a harmadik legerősebb játékoskerettel rendelkezik a magyar NB1-ben, mégis az utolsó helyen szerénykedik. Még nem tudni, hogy az igazolt játékosokat vette-e meg, vagy az ellenfeleket motiválja hatalmas pénzadományokkal, de lényeg, hogy sehogy se jön össze a győzelem a miniszterelnök kedvenc csapatának, ami személyes bosszú Orbán Viktor bátor menekültpolitikája miatt.

7. Szinte közhely, hogy Soros György intézte el Párizs győzelmét az olimpiai versengésben.Budapesti momentumos ügynökei aláírásgyűjtésükkel előbb meghiúsították a magyarok olimpiai álmát, aztán NOB odaadta a 2024-es rendezés jogát a francia fővárosnak, a 2028-ast pedig Los Angelesnek.  

8. És, ha már sport. Erős a gyanú, hogy a horvát férfi vízilabda-válogatottat is Soros György pénzeli, mert olyan elánnal küzdöttek a magyarok ellen a világbajnoki döntőben, hogy végül legyőzték a hazaiakat. Egyesek szerint Soros vért itatott velük az öltözőben, és azt mondta nekik, hogy ha kikapnak, el kell menniük a záróünnepségre, ahol végig kell hallgatniuk Bunyós Pityu (aki orosz nyelvterületen Bunyós Putyinként ismert) koncertjét. Csoda, hogy legyűrték a magyar pólósokat?

mediatica_ro.jpeg

        Fotó: Mediatica.ro

9. Vannak persze olyan események is Soros György rovásán, melyek csak a jövőben éreztetik hatásukat. Ha például áramszünet lesz, vagy nem viszik el a szemetet a kukások, esetleg vízhiány lép fel Magyarországon, azok az események is mind Soros György bűnlajstomát hosszabbítják. Ha elfagy a termés, vagy nem jönnek vissza a gólyák Afrikából, esetleg összemegy a Kékestető, és nem éri el az ezer métert sem a magassága, arról is a magyarok ellensége tehet majd. A magyar gyerekeknek okozhat egész életre szóló csalódást, ha Soros György miatt nem jön meg a Mikulás, de esetleg eljön, akkor is csak virgácsot hoz a kicsiknek. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „A sápadtarcúakat azért nem lehet komolyan venni, mert  akkor érzik jól magukat, ha fehér hó esik, és piros sipkás emberek azzal hülyítik a gyerekeiket, hogy a távoli Finnországból jöttek.”

      

Még a Fidesz vezetői sem tudják, hogy erről a kilenc dologról is Soros György tehet Tovább
A Fidesz úgy tesz, mintha nem is lenne politikai ellenzéke

A Fidesz úgy tesz, mintha nem is lenne politikai ellenzéke

Érdekes kísérlet zajlik Magyarországon, amire valószínűleg más országokban is felfigyeltek már, és ha a gyakorlat beválik, biztosan követőkre talál néhány illiberális rendszerben. Az eljárás lényege, hogy a választások előtt el kell hitetni a választókkal, hogy tulajdonképpen nincs is ellenpólusa a kormánypártnak, azok, akik ellenük indulnak, nem is politikusok, hanem egy misztikus összeesküvés bábfigurái. Ehhez az kell, hogy ne maradjon olyan meghatározó független sajtóorgánum a piacon, amely valós erőként állítja be az ellenzéket, és amely időről időre leleplezi a kormány mítoszalkotó szándékait. A jelenlegi parlamenti ellenzéket pedig be kell szorítani egy olyan szűk térbe, ahol szinte lehetetlen valós politikai akciókat végrehajtani.

index_102.jpg

Fotó: Index.hu

Az Orbán-kormány már régen nem Gyurcsány Ferencet, Botka Lászlót vagy Vona Gábort tartja fő ellenségeinek, hanem azokat az erőket, melyek állítólag e magyar politikusok mögött állnak. Gyurcsányt elsősorban Brüsszel fizetett ügynökének tartják, Botkát szerintük Soros György rángatja dróton, Vonát pedig megvette kilóra Simicska Lajos kegyvesztett oligarcha. Az ellenzék negligálása már azóta tart, hogy Gyurcsányt nem sikerült bíróság elé állítani a 2010-es kormányváltás után, majd szépen lassan elkopott az „elmúlt nyolc évezés” szlogenje is, így valamit ki kellett találni az ellenzék kezelésére.

A Fidesz stratégái úgy gondolták, hogy nem csinálnak ingyen reklámot azoknak a politikusoknak, akik valós kihívói lehetnek Orbán Viktornak 2018-ban, így egy szintet ugrottak az ellenségkeresésben. A kormánypárt azért a legnépszerűbb ugyanis a közvélemény-kutatásokban, mert a kormányfőről el tudja hitetni, hogy az egyetlen ember ő ma Magyarországon, aki szembe tud szállni olyan nemzetközi konspirációkkal, mint a menekültválság vagy a globalizáció hatásai. Orbán olyan keresztes lovagként vágtat pártja élén, aki nem csak az iszlámtól képes megvédeni hazáját és Európát, de ha a Klingon Birodalom törne ránk az ellen is sikerrel felvenné a harcot.

A magyar kormányfő már évek óta kacsingat a nemzetközi politikai porond felé, ezért követ el mindent annak érdekében, hogy együtt fotózkodhasson Donald Trump amerikai vagy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Aki ilyen dimenziókban gondolkodik, az nem küzdhet a hazai politikai élet néhány marginálisnak tartott figurájával, az ő pocskondiázásukat rábízza inkább Németh Szilárdra, a martalóc kinézetű rezsibiztosra. Az a kormányfő, aki csapatokat küldene Líbiába, hogy megoldja a menekültválságot, nem foglalkozhat olyan csip-csup ügyekkel, mint a hazai egészségügy vagy oktatás. Számára ez utóbbi terület maximum úgy jöhet szóba, ha a CEU kapcsán rá tudja venni az amerikai elnököt, hogy esedezzen nála az amerikai alapítású egyetem megmaradásáért. Amennyiben ez nem jön össze, akkor átpasszolja az ügyet Balog Zoltán emberminiszterre.

hvg_19.jpg

Fotó: hvg.hu

Ha Orbán Viktor emberszámba venné az ellenzéket, akkor rákényszerülne arra, hogy valós problémákkal foglalkozzon, ám erre már jó ideje nem hajlandó. Orbánt már csak nagy sportesemények, világbajnokságok, politikai csúcstalálkozók, no és rezedaszagú szülőfalucskája boldogulása érdekli. Nem mellékesen a háttérből irányítja saját oligarchái felhizlalását, amit nyilván nem önzetlenségből tesz. A kormányfő már régen nem a mi valóságunk része, ő szakrális vezetőként a saját, misztikus világában érzékeli a dolgokat, így fel sem fogja, hogy miért hőbörögnek a olykor civilek, a devizahitelesek vagy a fiatalok kormánya néhány irritáló intézkedése miatt. Ezért nem tűrheti, hogy az arcképével ragasszák tele az országot, és odaírják mellé, hogy lop. Egy szakrális vezetőhöz méltatlan kiszolgáltatottság ez, amit ráadásul egy volt szövetségese idézett elő.

A magyar ellenzék csak lerántaná a sáros valóságba Orbánt, ezért sokkal misztikusabb ellenfeleket keres magának. Nehéz elképzelni egy ilyen emberről, hogy képes lesz újra ellenzékből politizálni, ezért sajnos teljesen jogos azoknak az aggodalma, akik szerint nincs az a választási kudarc a Fidesz számára, amely problémamentes hatalomváltást eredményezne. Magyarul, ne is ringassuk magunkat olyan illúzióba, hogy a regnáló hatalom a demokratikus szabályrendszer szerint átadná a hatalmat egy választási vereség esetén. Itt tényleg több kell, mint kormányváltás, mert a kormánykereket nehezen adja át egy olyan ember, aki nem elégszik meg Magyarország irányításával, hanem komoly világpolitikai tényező szeretne lenni. Ő, aki az Európai Unió illiberális átalakítását tűzte ki célul, nem adhatja át a budai vár kulcsait egy magyar politikai erő első emberének csupán azért, mert több szavazatot kapott, mint az ő pártja.

civilhetes_3.jpg

Fotó: civilhetes

Ez a szemlélet akár nevetség tárgya is lehetne számunkra, ha nem tudnánk, hogy kétmillió ember épp azért tart ki a Fidesz mellett, mert a vezetőjéről elhiszi, hogy ha kell, a vasat is elharapja. Orbán Viktor nem csupán Magyarország, de az Európai Unió erős embere szerepében tetszeleg, igaz ezt a látszatot úgy éri el, hogy szinte minden szövetségesével összekötötte a bajuszt, az EU ellenségeivel pedig kedélyesen parolázik. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Teljesen mindegy, hogy azért figyelnek-e fel rád, mert mindenkibe belekötsz, vagy mert mindenkinek segítesz, lényeg, hogy kitűnj valamivel a többiek közül.”  

  

A Fidesz úgy tesz, mintha nem is lenne politikai ellenzéke Tovább
Négy dolog, melyekkel számolnunk kell, ha végleg az oligarchák kezébe kerül Magyarország

Négy dolog, melyekkel számolnunk kell, ha végleg az oligarchák kezébe kerül Magyarország

Mészáros Lőrinc ásványvizét isszuk, Csányi Sándor sertéshúsát esszük, Matolcsy Ádám újságját olvassuk, Garancsi István építi a középületeinket, útjainkat, Andy Vajna tévéjét nézzük, vagy az ő kaszinóiban játsszuk el a pénzünket. Már most is ez a helyzet, ám – ahogy az ősi dakota bölcsesség tartja – mindig van rosszabb. Ha ugyanis 2018-ban Orbán Viktor felhatalmazást kap a választóktól arra, hogy folytassa azt, amit eddig csinált, akkor a kormányhoz kötődő oligarchák cégei teljesen megszállhatják a hétköznapjainkat. A gyorsan tollasodó nemzeti burzsoázia tagjai ugyanis egy harmadik kormányzati ciklus alatt teljesen feloszthatják egymás között a hazai piacot. Lássuk, milyen világ vár ránk, ha ez bekövetkezik!

24_16.jpg

Fotó: 24.hu

1. Élni és nem hagyni élni. A rendszerváltás után jellemző volt az a gyakorlat, hogy a különböző kormányokhoz közel álló vállalkozások kedvezőbb helyzetbe kerültek az állami tendereken, ám mindig ügyeltek arra is, hogy a másik táborhoz húzó cégek se maradjanak megrendelések nélkül. Csányi Sándor például jobboldali oligarchának számít, ám korábban támogatott baloldali sajtóorgánumokat, felvett a cégeihez olyan munkatársakat, akik szocialista kormányokban viseltek tisztségeket. A Gyurcsány-éra alatt pedig Simicska Lajos vállalkozásai is kaptak állami megrendeléseket, igaz, közel sem annyit, mint az első Orbán-kormány idején. Ezt a gyakorlatot írta felül 2010 után a Fidesz két kormánya, vagyis maximum olyan üzletemberek kaptak lehetőséget vagyonuk növelésére, akik alkut kötöttek a regnáló hatalommal. A jelenlegi kormány nem is igazán tagadja, hogy célja az ellenzéki pártok gazdasági hátterének ellehetetlenítése, így nem számíthatnak kegyelemre azok, akikre továbbra is balos vagy liberális címkét ragasztották Orbán emberei. Ez egy olyan torz nemzetgazdasági struktúrát hoz létre, amelynek következményeit a következő pontban taglaljuk.

origo_22.jpg

Fotó: origo.hu

2. Sok az eszkimó kevés a fóka. Az Orbán-kormány üzenete így röviden annyi a vállalkozói szférához, hogy belőled is lehet milliárdos, ha beállsz közénk, és mi is hasznát látjuk a gazdagodásodnak. Ennek a felfogásnak a mintapéldánya a felcsúti gázszerelőből lett nagyvállalkozó. Mészáros Lőrinchez lényegében tapad a pénz, mióta Simicska Lajos, korábbi pártpénztárnok, főoligarcha, gazdasági háttérember összeakasztotta a bajuszt egykori barátjával, Orbán Viktorral. A Fidelitasban szocializálódott ifjú fideszesek így már nem a bugris vidéki vállalkozót látják Mészárosban, hanem Orbán Viktor bizalmasát, aki csak ránéz egy zsíros vállalkozásra, és egy szempillantás alatt az övé is lesz. Ha ilyen könnyű meggazdagodni egy országban, akkor ne legyenek kétségeink, hogy egyre többen tolonganak majd az állami csecs körül, hogy részesüljenek az adományokból. És ahol túl sokan lökdösik egymást a zsíros falatokért, ott néhányan éhesek maradnak. Ennek következménye a következő pontunk.

index_101.jpg

Fotó: index.hu

3. Holló a hollónak kivájja a szemét. Miért ne rúgna bele valaki abba, aki a sorban előtte áll, ha látott már arra példát, hogy ezért senki sem bünteti meg. Az Orbán-rendszerben most még nagyon ügyelnek arra, hogy viszonylag arányosan osszák el saját embereik között a különböző területeket, ám előfordulhat, hogy valakik háttérbe szorulnak, és revánsot kívánnak venni ezért saját táboruk tagjain. Nagyban ilyen volt a G-nap, amikor Simicska Lajos kiesett a pikszisből, mert nem értet egyet a harmadik Orbán-kormány irányvonalával, kicsiben pedig helyi szinteken fújnak egymásra fideszes orientáltságú vállalkozások, mert meg kell osztozniuk valakivel a zsákmányon, noha sokkal nagyobbat lehetne kaszálni az ügyleten, ha nem lenne konkurenciájuk. A könnyű meggazdagodás ígérete vonzza ebbe a táborba azokat a vállalkozókat, akik ezért nem is a rátermettségükkel, üzleti érzékükkel, szakmai teljesítményükkel szereznek előjogokat, hanem politikai nyomulásukkal, így sokszor olyanok szenvednek hátrányt az üzleti életben, akiknek minden adottságuk meglenne egy jó vállalkozást felépíteni, korrupció nélkül gyarapodni, munkahelyeket teremteni. Közülük sokan végül külföldön próbálnak szerencsét, és ott kamatoztatják a tehetségüket.    

241_6.jpg

Fotó: 24.hu

4. Kéz kezet mos. Azonban nem ez a legrosszabb abban a tendenciában, hogy politikai alapon szerveződik a nemzeti burzsoázia. Azok az oligarchák ugyanis, akik deklaráltan a kormánypárt holdudvarához tartoznak, nem csupán az állami pénzek elosztásánál jutnak előnyökhöz, hanem védelmet is kapnak az olyan ellenőrző szervektől, melyek feladata az összejátszások, kartellezések, korrupciógyanús ügyletek feltárása lenne. Egyes területeken olyan monopóliumok alakulnak ki, melyek egy jól működő versenyhivatal esetében nem történhetne meg. Jó példa erre a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó médiabirodalom túlsúlya a piacon. A felcsúti polgármester és vállalkozó cége ugyanis dömpingszerűen vásárolta fel a vidéki napilapokat, így lényegében egyeduralkodó lett a megyei sajtó területén. Erősen torzítja a magyar médiapiacot, hogy a kormány gigantikus összegű hirdetésekkel támogatja a hozzá közel álló sajtóorgánumokat, így azok eredményei nem attól függenek, hogy jó újságot, rádiót, televíziót működtetnek-e, hanem, hogy hirdetnek-e náluk kormányhoz közeli cégek, vagy közvetlenül maga a kormány. Azok, akik közvetlenül a piacról akarják finanszírozni a vállalkozásukat, vagyis eladható sajtóterméket készítenek, illetve piaci szereplőktől kapnak hirdetési megrendeléseket komoly hendikeppel indulnak Mészáros Lőrinc Habony Árpád Vagy Andy Vajna médiaérdekeltségeivel szemben. Ugyanezek a tendenciák érvényesülnek más területeken is, így veszíti el a jelentőségét a minőség, és lesz meghatározó a gazdaságban a politikai lojalitás. És ez a tendencia csak felerősödhet, ha 2018-ban Orbán Viktor kormányának és a hozzájuk kötődő oligarcháknak szavaznak bizalmat a magyar választók. Mert, ahogy egy egészen friss dakota közmondás tartja: „Csak egyszer kell felülnöd a felcsúti kisvasútra, és máris érteni fogod, mit jelent, az a magyar mondás: Ha van elég pénzed, megvalósul a legnagyobb képtelenség is.”

 

  

Négy dolog, melyekkel számolnunk kell, ha végleg az oligarchák kezébe kerül Magyarország Tovább
Minél többet lopnak a politikusaink, annál gazdagabbnak tűnik Magyarország

Minél többet lopnak a politikusaink, annál gazdagabbnak tűnik Magyarország

Egészen ügyes trükkel kelti azt a látszatot Magyarország kormánya, hogy szépen hasít a gazdaságunk. A megrázó kórházi élményeket, a vergődő oktatásügyet megszépítő sportesemények és pörköltfőző versenyek fényében komolyan kell vennünk azt a törvényszerűséget, hogy a korrupció egy bizonyos mérték fölött már szinte pozitív képet alakít ki a politikai elitről a lakosságban. Lázár János bizonyára erre gondolt néhány héttel ezelőtt, amikor azt mondta, hogy ha ellopnák a pénzt, akkor nem állna ilyen jól a költségvetés mérlege. Csak azt nem tette hozzá, hogy milyen jól állna az államháztartás, ha tényleg igaz lenne az az állítás, hogy a politikusok nem nyúlnak a közöshöz.

vastagbor_atlatszo_hu.jpg

Fotó: MTI

Egészen elképesztő bűvésztrükköket lehet tanulni az Orbán-kormánytól, és talán épp ezek a mutatványok tartják ámulatban még mindig azt a mintegy kétmillió magyart, akik támogatásukról biztosítják a Fideszt a közvélemény-kutatások alkalmával. Azt mondta például Selmeczi Gabriella a magánnyugdíj-pénztárak államosításakor, hogy megvédik a nyugdíjakat, holott a fenekére csaptak annak az irdatlan összegnek, amit akkor einstandolt akkoriban a kormány. Azt mondták, hogy megmentik a devizahiteleseket, holott csak a jómódúak jöttek ki jól a kormány bankok ellen vívott háborújából. A kiskorúak védelmére hivatkozva adták oda a trafikokat a családtagjaiknak, haverjaiknak, ám a fiatalok egészsége érdekelte legkevésbé ebben az üzletben a döntéshozókat.

A legzseniálisabb mutatvány azonban a szemünk előtt zajlik már 2010 óta. A hihetetlen mértékűre felturbózott korrupció ma már nemcsak az életünk természetes részévé vált, de azt a benyomás is kelti, olyan mennyiségű pénz van ebben az országban, hogy bármennyit el lehet lopni belőle annak veszélye nélkül, hogy összeomlana a gazdaságunk. A túlárazott beruházások, a hatékonyság legkisebb jelét nem mutató állami cégek, a sokmilliárdos kormányzati sikerpropaganda és gyűlöletkampány ellenére sem romlottak a gazdasági mutatók olyan mértékben, hogy látványos megszorító intézkedésekre lenne szükség. A kormány így azt a benyomást kelti, hogy fényes pályára állította a gazdaságot, és ezért nem is olyan nagy baj, ha csurran-cseppen a haszonból Andy Vajnának, Tiborcz Istvánnak vagy éppen Mészáros Lőrincnek.

Persze túl szép lenne mindez ahhoz, hogy igaznak is tartsuk. Tény, hogy a kedvező világgazdasági folyamatok, a bőven érkező uniós források, no meg az egészségügyből, oktatásból, szociális ellátórendszerből kivont pénzeknek köszönhetően nem küzd a költségvetés filléres gondokkal, de a keletkező többletet épp olyan nagyvonalúan szórja el az állam, ahogy Matolcsy György bánt a devizatartalék egy részének átváltásából keletkező árfolyamnyereséggel. A jegybankelnök alapítványok segítségével veszejtette el e bevétel közpénzjellegét, a kormány pedig saját strómanjait, oligarcháit fizeti ki nagyvonalúan a költségvetési pénzek felelőtlen kezelésével. Nincsenek éhséglázadások, és bár a béreink elmaradnak a szomszédos országok átlagától, a kormány mindig dob egy csontot az elégedetlenkedőknek.

Így, ha kenyeret nem is, de cirkuszt mindig tud nyújtani a kormány a népnek, így a vizes világbajnokság megugró költségei sem irritálják már annyira a magyarokat, mint korábban. Ha egy országban sok a sportrendezvény ha olyan gigantikus méretű beruházásokra vállalkozik, mint egy olimpia, vagy paksi bővítés, akkor bizonyára van erre forrás is – gondolja joggal a keményen tájékozódó magyar polgár. Ám azt nem árt megjegyeznünk, hogy a magyar gazdaság veszített a versenyképességéből, az államadósságunk érdemben nem csökkent, a hatékonyságáról pedig nem is érdemes beszélnünk. Elvesztegetett évek voltak ezek, melyekben olyan esély úszott el, mely talán évtizedekig nem fog visszatérni. Magyarországnak ugyanis a saját lábára kellett volna állnia, és a nem alföldi kilátótornyokra, kisvasutakra, stadionokra pazarolnia az uniós támogatásokat és saját bevételeit.

agrotrend.jpg

Fotó: agrotrend

Most, hogy a korrupció többnyire már át sem üti a magyar választók ingerküszöbét, már kezdi a kormány a maga javára fordítani ezt a demokratikusan működő államokban elképzelhetetlen jelenséget. Minél nagyobb szeletet hasítanak ki ugyanis maguknak az új elit tagjai a költségvetési pénzekből, annál jobban tudják demonstrálni, hogy Magyarország erős, büszke európai ország. Lefordítva ez annyit jelent, hogy minél erősebb egy országban a gazdaság, annál többet lehet ellopni a költségvetéséből anélkül, hogy megszorításokra kényszerülne az állam. Amilyen képtelenségnek hangzik ez az állítás, annyira hatásos. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Azért kell nagy bölényt elejteni, mert akkor senki sem veszi észre, hogy kétszer annyi húst viszel haza, mint amennyi járna neked.”

Minél többet lopnak a politikusaink, annál gazdagabbnak tűnik Magyarország Tovább
A Fidesz vezetői elhatározták, hogy mindenképpen lemennek kutyába

A Fidesz vezetői elhatározták, hogy mindenképpen lemennek kutyába

Sosem látott mélységekbe szállnak alád a kormánypárt meghatározó politikusai, megelőlegezve a korábban meglebegtetett kíméletlen választási kampány hangulatát. A Fidesz számára már nincsenek morális fenntartások, etikai aggályok, melyeket figyelembe kellene vennie a korteskedés idején, hiszen totális hatalomra tör, és ennek megszerzéséhez minden eszközt bevethetőnek tart, még olyanokat is, melyek korábban ismeretlenek voltak a magyar politika eszköztárában. A kormánypárt azt szeretné, ha mindenki félne tőle, így a politikai ellenfelek százszor is meggondolnák, hogy egyáltalán kiálljanak-e ellenük.

mno_hu_4.jpg

Fotó: mno.hu

Lassan tolmács után kell kiáltanunk, (akár annak idején Vida Ildikó a Szabadság téren) ha meg akarjuk fejteni Németh Szilárd mondatainak értelmét.  A Fidesz alelnöke, megmondó embere, faltörő kosa (és még sorolhatnánk) egyre gyakoribb sajtótájékoztatóin most már önmagát próbálja ugyanis magyarázni, és mivel az eredeti kijelentésnek sincs igazán értelme, a magyarázatok még inkább zavarba hozzák az embert. A dolgot csak bonyolítja, hogy először Orbán Viktor kijelentéseinek értelmezésével próbálkozik, aztán a saját magyarázatát is próbálja kifejteni az okvetetlenkedő riportereknek.

Legutóbb például megmagyarázta a miniszterelnök, mit kellett azon érteni, hogy Orbán Viktor Tusnádfürdőn félreérthetetlenül megfenyegette a független (illetve szerinte ellenséges) sajtót azzal, hogy a következő kormányzati kommunikációs csapást rájuk méri a hatalom. Ezt Németh tovább görgette azzal, hogy Soros György bérenceinek mutatta be azokat a médiamunkásokat, akik nem hajlandók beállni a Rogán Antal, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Habony Árpád által alkotott kormányzati kvartett által irányított lakájmédia irányvonalába.

168_ora_1.jpg

Fotó: 168 Óra

Németh azonban kapott még kérdéseket az újságíró jellegüket elveszteni nem hajlandó riporterektől arra vonatkozólag, hogy mit is kell érteni azon pontosan, hogy a kormány ráereszti vérebeit az ellenzéki sajtóra. A mellékállásban a birkózó szövetség elnökeként is funkcionáló Németh Szilárd úgy értelmezte ez a kiemelt figyelmet a téma iránt, hogy az újságírók megsértődtek. Ezt a baráti Echo TV-ben a következőképpen fejtette ki: „Azon megsértődni, hogy egyébként az ember elmondja a véleményét, azon nem lehet megsértődni" Ki az ember, és kinek a véleménye? Mindegy.

Jó akkor nem sértődünk meg, de azért jó lenne tudni, mire készül a kormány szeptembertől. Az biztos, hogy Habony Árpád kommunikációs boszorkányhájában már készül az újabb gyűlöletkampány terve, és ez konkrétan annyit tesz, hogy újabb ellenségeket találnak ki a keményen gyűlölködő magyar polgárok számára. Ma már nem számít különleges eljárásnak, ha minden előzmény nélkül rárepül a kormány propagandagépezete olyan szervezetekre, intézményekre, szakmák képviselőire, akiket elvileg a törvény véd az atrocitások, igaztalan állításokkal szemben, tehát a médiamunkások sem érezhetik magukat biztonságban, ha nincsenek túl jó véleménnyel a regnáló hatalomról.

Az újságírók munkáját így is szinte teljesen ellehetetlenítette a kormány azzal, szinte minden állami felügyelet alá tartozó intézmény vezetőjének megtiltotta, hogy nyilatkozzanak. Hosszas adatigénylési procedúra után lehet fontos információkhoz hozzájutni, hogy lehetőleg olyankor szülessenek meg a korrupciót leleplező cikkek, tudósítások, amikor az adott ügyre már alig emlékeznek az emberek. Az is tény, hogy elszaporodtak a verbális és fizikai atrocitások az újságírókkal szemben az utóbbi időszakban, ám Orbán sanda célozgatása arra, hogy legyalulják a teljes szakmát (a kormánypárti médiákban érdemi szakmai munka már nem folyik) így is rendkívül durva üzenet mindazok számára, akik a szabad tájékoztatás képviselői.

Mindezt azért meri megtenni a hatalom, mert a gyűlöletkampány, az ellenségek üzemszerű kitermelése eredményes számukra, vagyis a Fidesz őrzi előnyét az ellenzéki pártokkal szemben. Mindez azt jelenti, hogy a magyar emberek jelentős része - pontosabban a Fidesz támogatói - tapossák ki a kormány számára az utat az önkény és butaság sötét barlangja felé. Ezért, ha olyan kíméletlen, sőt embertelen kampány köszönt ránk szeptembertől, amelyben sem az emberi méltóságot, sem a vélemény szabadságát, sem a szabad tájékozódáshoz való jogot nem tisztelik, jusson eszünkbe, hogy nem véletlenül kapott vérszemet a kormány.

24_hu_61.jpg

Fotó: 24.hu

Nem véletlenül vert gyökeret az alpári stílus a Fidesz kommunikációjában, nem előzmények nélküli a gyűlöletkampány, nem meglepő, hogy a vezér egyetlen kézmozdulatára százezrek kezdenek köpködni olyanokra, akiknek egyetlen bűne, hogy nem rajonganak Orbán Viktor politikájáért. Mi termeltük a Fideszt, mi csináltunk belőle olyan kíméletlen, és érzéketlen politikai erőt, amely mindenre hajlandó a hatalma megtartásáért, és épp ezért csak mi állíthatjuk meg a kormánypárt hatalmas és félelmetes birodalmi lépegetőjét. Ha akarjuk. Ha nem, akkor álljon itt tanulságként egy ősi dakota közmondás: „Amíg a prérifarkas az ellenségeidet tépi szét, eszed ágában sincs lelőni, de ha váratlanul rád támad, már nem lesz időd elővenni a puskádat.”

      

      

 

A Fidesz vezetői elhatározták, hogy mindenképpen lemennek kutyába Tovább
Miről árulkodik Orbán Viktor libazöld színű inge?

Miről árulkodik Orbán Viktor libazöld színű inge?

Ritkán értekezünk politikusok öltözékéről, de egyszerűen nem tudunk elmenni szó nélkül Orbán Viktor Tusnádfürdőn viselt libafoszöld színű inge mellett. Eddig az Orbán-kockás ing volt a nyerő a miniszterelnöknél, olykor átcsapott egyszínű narancsosba, ahogy egy rendes fideszestől elvárható, ám most váratlanul paradicsommadárhoz illő rikító színnel hozta zavarba a hallgatóságát. Elképzelhető, hogy új stílusfelfogás bontogatja szárnyait, esetleg gesztust tett az LMP vagy a környezetvédők felé ezzel a formabontó zöld színnel a kormányfő? Néhány lehetőséget vesszük sorra az alábbiakban.

szekelyhon_ro.jpg

Fotó: szekelyhon.ro

Talán a politikai uborkaszezonra utal Orbán tudnádfürdői viselete, de a zöldnek egy haragosabb árnyalata jellemző a hosszúkás zöldségre. A miniszterelnök semmit sem csinál véletlenül, ezért már ez a kissé abszurd gondolat is megfogalmazódott az agyunkban, ám vannak ennél kézzelfoghatóbb magyarázatok is a libazöld árnyalatra. Elképzelhető például, hogy végignézte az elmúlt 28 év fotóit, melyeken sorra vette a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen viselt ingeit, és megállapította, hogy kezd egyre unalmasabb lenni a viselete. Öltözködési tanácsadói korábban is alaposan megfontolták, hogy melyik színt javasolják az adott évre, hiszen a pávatáncot nem lehet akármilyen gúnyában ropni Tusnádfürdőn sem. Így aztán hoztak egy döntést, és lám, ez lett belőle.

Ha arra jutott a kormányfő, hogy a zöldnek ez a finoman szólva sem hagyományos árnyalata rángatja ki az egyhangúságból, akkor telitalálat volt ez az ing. Kétségtelen, hogy ebben az évben is mindent elkövetett Orbán Viktor annak érdekében, hogy a szavaira figyeljenek a hívek, ne az öltözködésére, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem mégis Orbán formabontó öltözéke miatt lesz emlékezetes. Tehát, ha a cél az volt, hogy ezúttal a vad kijelentések vadító színekkel párosuljanak, telitalálat volt a színválasztás.

24_15.jpg

Fotó:24.hu

Azért van más, ennél kevésbé agyafúrt magyarázat is Orbán idei öltözékére. Elképzelhető, hogy indulás előtt az utolsó pillanatban pakolta össze a cuccait, és megállapította, hogy "nincs egy rongya se", amivel hűséges rajongótábora előtt szerepelhetne, ezért elküldött valakit a boltba, hogy vegyen neki egy fellépőinget. Ám valószínűleg csak a méretet adta meg, a színt nem határozta meg pontosan, és a küldönc saját hatáskörben hozta meg a színre vonatkozó döntését. Az is lehet, hogy már annyira kellett sietni az indulással a mindig elfoglalt kormányfőnek, hogy csak a beszéd előtt közvetlenül szembesült a libazöld színnel, és akkor már nem volt visszaút.

A miniszterelnök egyébként kezdi elveszíteni sportoló jellegét, ezért jött is rá némi súlyfelesleg az utóbbi időszakban, így azt a variációt sem zárhatjuk ki, hogy a stílustanácsadók erőltették rá Orbán Viktorra a libazöld inget, mondván, hogy ez a szín karcsúsít. A fekete lett volna az igazán jó megoldás, de abban a melegben, ami aznap Tusnádfürdőn volt, ez öngyilkos vállalkozás lett volna, meg aztán nem temetni ment Orbán Erdélybe, hanem önmagát dicsérni.

 A zöld egyébként némileg fiatalít is, így az őszülő halánték és a kerekedő pocak ellensúlyozására is bedobhatták a halványzöld árnyalatot. Egyes ellenzékiek szerint viszont egyszerű a megoldás: Orbán tudta, hogy zöldségeket fog beszélni Bálványoson, ezért tudatosan választotta ezt a színt. Ami az állítás első részét illeti, nem is tévedtek.

kronika.jpg

Fotó: Krónika

Más ellenzékiek abban reménykedtek, hogy a környezetvédő szervezetek felé tesz gesztust a kormányfő, ami talán azt is jelenthette volna, hogy bejelenti a paksi bővítés elhalasztását, ám keserűen kellett csalódniuk. A szokásos migránsozás, brüsszelezés, sorosozás mellett említést sem tett a környezetvédelmi ügyekről. Pedig az őt kifütyülni készülő nők épp ezt tették volna szóvá, ha nem teperik le egyiküket a hívek, mielőtt akciójukba belemelegedhettek volna. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha tudod, hogy valaki kritizálni fogja a beszédedet, vegyél fel olyan díszes harci öltözéket, amitől elakad a szava, mielőtt megszólalna.”

Frédi és Béni

 

Miről árulkodik Orbán Viktor libazöld színű inge? Tovább