Szegedi Kattintós

Magyarország hátrafelé megy: Vissza a kályhához!

Magyarország hátrafelé megy: Vissza a kályhához!

Egyre abszurdabb ötletekkel rukkol elő a kormány az energiatakarékosság ügyében. Ez annál is szembeötlőbb, mivel néhány hete még azokon élcelődtek a fideszes politikusok, akik a spórolás szükségességére hívták fel a figyelmet. A kapkodás annak a jele, hogy a kormány legfelsőbb szintjein sem voltak tisztában a helyzet súlyosságával, ami az egyszemélyi vezetés egyik legkirívóbb sajátossága. A felelősség ezért leginkább Orbán Viktor vállát nyomja, de ő inkább az amerikai republikánusoknak osztogatott tanácsokat rról, hogyan szerezzék meg, majd betonozzák be a hatalmukat.

pannon_rtv_1.jpg

Fotó: PannonRTV

A friss törvényi lazítások lehetővé teszik, hogy Magyarországon a jövőben akár természetvédelmi területekről is ki lehet termelni a tűzifának valót. Ezt a kormány a most induló kályha- és kazánprogramja miatt lépték meg, így teremtve meg a lehetőségét annak, hogy például az oktatási intézményekben átálljanak a fatüzelésre. Ezt valószínűleg ostoba viccnek vélte volna kormánypárti és ellenzéki szavazó egyaránt néhány napja is, ám most ez a komor valóság. A rendelkezés ilyen rapid bevezetése arra utal, hogy tényleg nagy a baj energiafronton, ám a kormányzati kommunikáció továbbra is az ellenzékre kívánja hárítani a felelősséget.

Aki volt katona, ismeri a dobkályhák világát, így el tudja képzelni talán azt is, hogy ezeket a könnyen mozgatható, kicsi, ám nagy meleget biztosító fűtőberendezéseket is aktiválja rövidesen a kormány. Most kissé ironikusnak tűnik ez a feltételezés, de az állami erdőterületek megcsonkítása és a fatüzelésű kályhák csatarendbe állítása is viccnek tűnt néhány napja, és most mégis itt tartunk. Csak most nyer értelmet a főispánok és a vármegyék reaktiválása, hiszen az új kormányzati irányvonal előhírnökei voltak. Magyarország ugyanis most már biztos, hogy hátrafelé megy, és nem előre.

A magyar kormányfő egy olyan mintaországként mutatta be hazánkat az amerikai konzervatívoknak, ahol neki dolgozik az ügyészség, az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök, az állami pénzből kitömött jogvédő és civil szervezetek, és ahol a túlságosan keményen fogalmazó újságírókat, szerkesztőségeket meg lehet félemlíteni, esetleg meg lehet venni a kiadóikat.

Mindeközben Orbán Viktor okítja a világot, elmagyarázza a republikánusok válogatott csapatának, miként kell elkerülni a keveredést más fajokkal, hogyan semlegesítsék a genderproblémát, miként tartsák távol a határaiktól a migránsokat. Mindenről beszélt a CPAC résztvevőinek, csak arról nem ejtett szót, hogy miként szakadt ketté Magyarország társadalma az utóbbi 12 évben mind szociálisan, mind ideológiailag, miként hagyta kormánya elúszni a lehetőséget, hogy a kedvező világgazdasági időszakban megerősítse az ország pénzügyi alapjait, illetve csökkentse az államadósságot. Azt se nagyon boncolgatta, miként lett Putyin foglya az ország amiatt, hogy az energiafelhasználásunk nagyon nagy mértékben az orosz kőolajra és földgázra épül.

Orbán azzal sem kérkedett, hogy a tragikus járványkezelésnek köszönhetően az ország lakosságához képest kiugróan magasak voltak a halálozási mutatók a koronavírus tombolása idején, illetve hogy még a vakcinák beszerzésén is nyerészkedtek a kormányhoz közel álló oligarchák. A magyar kormányfő egy olyan mintaországként mutatta be hazánkat az amerikai konzervatívoknak, ahol neki dolgozik az ügyészség, az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök, az állami pénzből kitömött jogvédő és civil szervezetek, és ahol a túlságosan keményen fogalmazó újságírókat, szerkesztőségeket meg lehet félemlíteni, esetleg meg lehet venni a kiadóikat.

amerikai_nepszava_3.jpg

Fotó: Amerikai Népszava

Nem említette persze a most induló kazán- és kályhaprogramot sem, ami egy teljesen elhibázott szociális- és energiapolitika eddigi legfurább kitüremkedése. Hatósági árszabással ugyanis egyre nagyobb terhet tett az állami költségvetésre, rászabadította az inflációt a lakosságra, majd mindezt ráfogta az orosz-ukrán háborúra. A propaganda azonban nem tudja hosszasan elfedni a valós problémát, ugyanis a mesterségesen alacsonyan tartott jövedelmek miatt a lakosságot sokkolná a szembesülés a valós piaci árakkal. Így aztán az amerikai republikánusok épp úgy átverte Orbán Viktor, mint a választások előtt a legtöbb magyar állampolgárt. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ne a szemedet dörzsöld, amikor az ellenség sokkal nagyobb, mint arra számítottál, hanem gyorsan találj ki egy új haditervet!”

Magyarország hátrafelé megy: Vissza a kályhához! Tovább
Lassan minden szociális intézkedéséhez hozzá kell nyúlnia a kormánynak

Lassan minden szociális intézkedéséhez hozzá kell nyúlnia a kormánynak

Várható volt, hogy a kormány lépésről lépésre számolja fel a saját maga által hozott szociális intézkedéseket, és a szombaton bejelentett üzemanyaggal kapcsolatos megszorítások sem tekinthetők véglegesnek. Hasonlóan a rezsicsökkentés csökkentéséhez a kedvezményes benzinvásárlásra jogosultak körének szűkítése is csak kismértékben orvosolja a jelenleg fennálló gazdasági problémákat. A kormánypárt célja most az időnyerés, főként azért, hogy legyen lehetősége egy kommunikációs kampánnyal a felelősséget áthárítani a felelősséget az Európai Unióra és Ukrajnára.

vg_2.jpg

Fotó: vg.hu

Még nem esett el teljesen a benzinár-stop, de komoly sebet ütöttek rajta. Egyelőre a céges autók esnek el a kedvezményes üzemanyag megvásárlásától, ám ez az intézkedés lényegében csak arra jó, hogy az ellátási gondok látványos jelentkezését időben hátrébb tolják. Heteket, talán hónapokat nyert a kormány és természetesen a MOL a kedvezményezettek körének szűkítésével, ám nyilvánvaló, hogy hosszabb távon fenntarthatatlan a hatósági ár ezen a területen is. A kormány ezzel amellett, hogy igyekszik féken tartani az indulatokat, az inflációt felpörgető áremeléseket is fokozatosan akarja végrehajtani, hogy ezen a területen se érzékeljenek állampolgárok sokkoló következményeket.

A mostani rapid bejelentéssel már csak az alapvető élelmiszerek némelyikére vonatkozó árstop maradt érintetlen, ami egyébként inkább csak kirakat, hiszen minden másért sokkal többet kell fizetnünk, mint néhány hónappal ezelőtt. Jól érzékelhető, hogy a kormány igyekszik apránként adagolni a mérget a lakosságnak, nehogy az indulatok hullámai felerősítsék egymást. Közben kommunikációs kampányokkal igyekszik előkészíteni a megszorításokat, hogy a lehető legkevesebben hánytorgassák fel Orbán Viktornak és körének: nem ezt ígérték a kampányban.

Most azonban szó sincs arról, hogy a rászorulók bármiféle segítséget kapnának, inkább az várható, hogy a katások után újabb társadalmi, szakmai csoportokat pécéz ki magának a hatalom, melyektől újabb bevételekre számít a kormány.

Ma már szinte senki se gondolja komolyan, hogy a korábban meghozott jóléti intézkedések fenntarthatók egy romló nemzetközi politikai és gazdasági környezetben, de sokan még reménykednek abban, hogy bekerülhetnek azok körébe, akik számára továbbra is maradnak bizonyos kedvezmények. A követendő eljárás viszont az lenne ilyenkor, hogy a megszorítások bejelentését követően a kormány olyan programokat kínálna a társadalom számára, melyek elsősorban a hátrányos helyzetben lévő polgároknak nyújtana támogatást a nehéz időkben. Most azonban szó sincs arról, hogy a rászorulók bármiféle segítséget kapnának, inkább az várható, hogy a katások után újabb társadalmi, szakmai csoportokat pécéz ki magának a hatalom, melyektől újabb bevételekre számít a kormány.

penzcentrum_2.jpg

Fotó: pénzcentrum.hu

Nem túlzás azt vizionálni, hogy az előttünk álló időszakban hetente lesznek újabb és újabb megszorításokról szóló bejelentések, melyek nyomán szép lassan minden választási ígéretét felszámolja a kormány. Az Orbán-kabinet azonban nem retteg, mert úgy gondolja, mindent meg tud majd magyarázni, hiszen ellenségépítésben hatalmas rutint szerzett magának az utóbbi években. Az azonban kétséges, hogy az árstopok felszámolásával felpörgő infláció hatásait mennyire hajlandó eltűrni a lakosság, ugyanis amikor a fizetés, a nyugdíj, a banki megtakarítás meredeken veszít az értékéből, az emberek már nem az EU-t, Soros Györgyöt vagy az ukrán vezetést veszik elő, hanem a saját kormányukat. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha egy apacs nyila sebesít meg, nem a sziúkat fogod okolni ezért”

Lassan minden szociális intézkedéséhez hozzá kell nyúlnia a kormánynak Tovább
Orbán Viktor szinte semmit sem tanult, és majdnem mindent elfelejtett a történelemből

Orbán Viktor szinte semmit sem tanult, és majdnem mindent elfelejtett a történelemből

Hogyan lett a rendszerváltáskor még lelkes liberális fiatal politikusból sajátos fajelmélettel kampányoló autokrata vezető? Orbán Viktor politikai krédóját jól nyomon követhetjük, ha a székelyföldi Tusnádfürdőn elmondott programbeszédeit elemezzük. A valaha reálpolitikusként aposztrofált kormányfő mostanra korábbi jóslatai foglya lett. Főként azért, mert soha nem lenne képes beismerni, hogy valaha is rosszul értékelte volna a politikai, gazdasági vagy nemzetközi helyzetet. Orbán mára elrettentő példa lett a nemzetközi politikában, ugyanis rendszere épp úgy araszol hátrafelé, ahogy az ő gondolkodása is egyre régebbi és egyre riasztóbb szellemi elődök felé keres kapaszkodókat.

24_61.jpg

Fotó:24.hu

Orbán Viktor legutóbbi tusványosi beszéde olyan volt, mint egy Madonna koncert. Hatalmas hírverés és várakozás előzte meg, voltak ismert előzenekarok, látványos fény- és hangeffektek, profi tánckar, monumentális díszletek, no meg rengeteg rajongó. Amikor viszont színre lépett az est főszereplője, a régi slágerek kissé rekedtesen, sablonosan, sőt megkopva jöttek ki a torkából, ám, hogy fenntartsa a közönség figyelmét, néhány ponton erőlködve próbált énekelni. Orbán ugyanis ma már csak azzal tudja fenntartani a sajátjai és ellenségei figyelmét, ha a korábbi szólamait felturbózva egyre szélsőségesebb kijelentésekkel sokkolja a hallgatóságot.

Az idei beszéd azért tűnt különösen szélsőségesnek, mert a koronavírus-járvány miatt két évig nem léphetett színpadra Tusnádfürdőn a magyar kormányfő, így kimaradt néhány sebességi fokozat, így Orbán féktelen száguldása az eszmék terepén talán a saját szimpatizánsait is meglepte. Mintha teljesen felülírta volna a pávatánc korábbi fogalmát, így programalkotásában már leplezni se próbálta megvetését mindennel szemben, ami nyugati, liberális és demokratikus. Ma már csak néhány súlytalan kormánypárti politikus tétova gesztusai emlékeztetnek arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagállama, ahol elviekben léteznek olyan intézmények, melyek féken tudnak tartani a realitásoktól teljesen eltávolodott politikusokat.

És ha tényleg faji elkülönülés a megmaradásunk, jólétünk záloga, miért akar Budapestre telepíteni egy hatalmas kínai egyetemet a regnáló kormány?

Persze, Orbán pont fordítva látja, hiszen beszédéből minduntalan visszaköszönt az az álláspont, hogy a nyugati politikusok és a hazai ellenzék tökéletesen félreértik a világot. Csak ő tudja, hogy Oroszországot nem lehet legyőzni, és csak ő képes felmérni annak a következményeit, hogy a nyugatiak igyekeznek minden segítséget megadni Ukrajnának annak érdekében, hogy országukat ne tépje szét az orosz medve. Orbán a háborút végtelen egyszerű logikával zárná le: Ha az EU és az USA nem támogatná fegyverrel és pénzzel az ukránokat, és visszavonná az oroszokat sújtó szankciókat, Kijev előbb-utóbb kapitulálna, és így megoldódna Európa és Magyarország összes baja.

Ez a gondolatmenet nagyon jellemző Orbánra, hiszen a szolidaritás és a hosszú távra szóló stratégia teljes hiányáról árulkodik. Mivel a független sajtó érdemben alig kérdezheti a kormányfőt, sajnos senki sem tudta eddig feltenni neki azt a kérdést, hogy ugyanez lenne a véleménye akkor is, ha Magyarországot támadta volna meg egy idegen hatalom? Mintha Orbánt soha nem foglalkoztatta volna a történelemnek azok az időszakai, amikor az agresszorokat kompromisszumokkal, sőt, igényeik kielégítésével próbálták jobb belátásra bírni. Szerencsére az európai politikusok zöme még jól emlékszik az 1938-as müncheni egyezményre, amikor a nyugati hatalmak Csehszlovákiát dobták oda a náci Németországnak a saját biztonságuk és békéjük érdekében.

Ha már a náci időszaknál tartunk, érdemes idézni a mostani Orbán-beszéd leghátborzongatóbb részét: Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívülről érkezőkkel – na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással, mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. Amikor szerencsés a csillagok állása, ezek a népek egy ilyen hungaropannon mártásban össze is olvadnak, egy sajátos európai kultúrát hozva létre. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, nem akarunk kevert fajúvá válni”

Nem túlzás azt állítani, hogy ezek a sorok az 1935-ben a Reichstag által egyhangúlag megszavazott nürnbergi törvények szellemiségét idézik. Lényegében a faji tisztaság ideológiáját népszerűsíti azzal a kitétellel, hogy akikkel már összekeveredtünk, maguk is a „hungaropannon mártás” részeivé váltak. Kérdés, hogy ide sorolja-e Orbán a hazai cigányságot vagy zsidóságot, illetve a magyarországi nemzetiségeket? És ha tényleg faji elkülönülés a megmaradásunk, jólétünk záloga, miért akar Budapestre telepíteni egy hatalmas kínai egyetemet a regnáló kormány?

index_215.jpg

Fotó: index.hu

Volna még néhány kérdés, melyeket e kijelentés kapcsán érdemes lenne feltenni a miniszterelnöknek, de jelen helyzetben erre sajnos sem az ellenzéki politikusoknak, sem a független sajtó képviselőnek nincs reális esélye. Azt érdemes lenne megtudni, hogy a Fidesz politikusai közül hányan borzongtak meg e kijelentések hallatán? Abban biztosak lehetünk ugyanis, hogy nem minden kormánypárti képviselő, hivatalnok vagy civil gondolja azt, hogy virtigli náci ideológiával lehet egy szebb, boldogabb jövő felé menetelnünk. Mert, ahogy egy régi dakota bölcsesség tartja: „Ha egyértelművé válik, hogy a törzsfőnök már nem látja szabad szemmel a horizontot, ne félj a kezébe nyomni egy távcsövet.”

Orbán Viktor szinte semmit sem tanult, és majdnem mindent elfelejtett a történelemből Tovább
Nagyon nem tetszik az Orbán-kormánynak, ha zsarolják

Nagyon nem tetszik az Orbán-kormánynak, ha zsarolják

Pénzt jogállamért. Röviden így lehet összefoglalni az Európai Unió döntéshozó szerveinek új taktikáját a magyar kormánnyal szemben. Most különösen hatékony eszköznek látszik a kifizetések visszatartása a Brüsszellel évek óta harcban álló Orbán-kormánnyal szemben, hiszen gazdasági krízis közeleg, sőt valószínűleg már el is kezdődött a hét szűk esztendő. Az utóbbi 12 évben ugyanakkor a Fidesz egy olyan paternalista alapokon álló szociálpolitikát valósított meg, ami nagyon sokba kerül a költségvetésnek, így ennek a rendszernek a finanszírozása lehetetlennek tűnik a jövőben.

index_214.jpg

Fotó: index.hu

Megszokhattuk Orbán Viktor kormányaitól, hogy soha, semmilyen formában nem vállalja fel a politikai felelősséget egyetlen tettéért sem. Ez nálunk már szinte természetesnek tűnik, komoly demokráciákban azonban a felelős kormány kifejezést szó szerint értik, vagyis, amikor a politikai vezetés hibát vét, azt beismeri, sőt elnézést is kér ezért a választópolgároktól. Magyarországon az utóbbi években a bajokért mindenki hibás volt a baloldaltól kezdve Soros Györgyön át az Európai Unióig, csak a döntéseket meghozó kormány nem.

Ha valamikor nagyon fontos lenne szakítani ezzel a felfogással, annak az ideje most jött el. A kormány ugyanis saját hibái miatt kezdett el kapkodni, pénzt tarhálni, no és újabb ellenségek után kutatni. Elhitette ugyanis az emberekkel, hogy a gondoskodó állam mindig ott áll majd mögöttük, és el tudja intézni azt is, hogy a rezsiköltségek annak ellenére se emelkedjenek, hogy az energiahordozók ára az egekbe szökött. Bár a nyugdíjasok zöme valóban megalázóan alacsony juttatásban részesül, a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetése a koronavírus-járvány indulásakor szintén súlyos gazdaságpolitikai baklövés volt.

A katások története is ide sorolható, hiszen a Fidesz azon kevés intézkedései közé sorolható a vállalkozói adminisztráció csökkentése, ami még ellenzéki oldalról is elismerést váltott ki. Most sikerült ezt a sikersztorit is a mocsárba taszítani, hiszen egy nap alatt bizonytalanná tették félmillió ember megélhetését. Mindezt csakis azért, mert hirtelen nagyon kellett a pénz a költségvetésnek. Ez utóbbi eljárás mutatta meg a kormánypárt érzéketlenségét a valódi emberi problémák iránt, hiszen az erőből átvitt rendelkezések mindig azt demonstrálják, hogy szerintük a párbeszéd az érintettekkel a demokrácia csökevénye, és semmi keresnivalója a NER gépezetében.

Mi más ez, mint annak beismerése, hogy a Polt Péter vezette ügyészség több esetben nem látta el a feladatát, sőt sokszor falazott a korrupciós bűncselekmények elkövetőinek?

Nem véletlen tehát, hogy a brüsszeli bürokraták egyik fontos követelése a társadalmi párbeszéd visszaállítása, hogy milliók sorsáról ne a Fidesz parlamenti szavazógépezetének alig több mint 130 képviselője döntsön minden előkészítés, hatástanulmány és egyeztetés nélkül. Elég ellentmondásos, hogy a támogatások visszatartásával próbál egy ilyen alapvető demokratikus alapelvet rákényszeríteni az EU a magyar kormányra, de a felek közti ellentétek odáig fajultak, hogy mindkét oldalon a zsarolás tűnik az egyetlen használható eszköznek az érdekérvényesítésben.

A magyar kormánynak persze most muszáj engednie, hiszen pénzszűkében van, és egyetlen uniós tagállamként csak Magyarországnak nem sikerült megegyeznie a helyreállítási alap felhasználásának feltételrendszeréről. Ez praktikusan annyit tesz, hogy amíg komoly garanciákat nem kap az Európai Unió arra, hogy a magyar kormány az uniós sztenderdek szerint költi el ezt a támogatást, addig nem nyílik ki pi a pénzeszsák szája. A garanciákat viszont csak törvénymódosításokkal lehet biztosítani. Ez a folyamat két most benyújtott törvénymódosítás formájában meg is indult, de kérdés, hogy elegendő biztosítékot lát-e Brüsszel ezekben a változtatásokban arra, hogy az Orbán-kormány valóban kordában akarja-e tartani a korrupciót.

A Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott törvénytervezetek mindenesetre már a címükben is azt sugallják, hogy a kormány nem jókedvében módosít a jelenlegi jogszabályokon. A nyomozások lehetőségeit kiszélesítő törvény például a következő címet kapta:"Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény módosításáról" Ennek a módosításnak az a lényege, hogy kiemelt bűncselekmények gyanúja esetében az ügyészség megkerülésével akár a bíróságokon is lehet nyomozást kezdeményezni. Mi más ez, mint annak beismerése, hogy a Polt Péter vezette ügyészség több esetben nem látta el a feladatát, sőt sokszor falazott a korrupciós bűncselekmények elkövetőinek?

444_hu_4.jpeg

Fotó:444.hu

Ez ugyan komoly kompromisszumnak tűnik, ám ettől még semmi garancia nincs arra, hogy ez a mechanizmus a gyakorlatban is működni fog. Másrészt az a kormány, amely az általa gránitszilárdságúnak tartott alaptörvényt is kénye-kedve szerint módosítgatja, az EU-s támogatások begyűjtése után simán visszaállíthatja a korábbi szabályokat, így nem fenyegeti az a veszély, esetleg a bíróságokon kössenek ki kínos korrupciós ügyek. De már az uniós szervek is óvatosak a magyar kormány ígéreteivel kapcsolatban, így valószínűleg több biztosítékot kell majd beépíteni a rendszerbe. Mert, ahogy egy dakota mondás tartja: „Ha úgy látod, hogy betörted a vadlovat, még ne engedd el a sörényét, mert csak ezt a pillanatot várja, hogy ledobjon magáról”

Nagyon nem tetszik az Orbán-kormánynak, ha zsarolják Tovább
Úgy tűnik, eljött az igazság pillanata a Fidesz számára

Úgy tűnik, eljött az igazság pillanata a Fidesz számára

Régi, jól bevált módszer, amikor kisebb vagy közepes hazugságokat nagyobb hazugságokkal próbálnak leplezni. A Fidesz most ebbe a körkörös védelembe hajszolta bele magát, így a hazugságok egyre nagyobbra duzzadnak. Itt most nem csupán a katás vállalkozások utólagos értelmezéséről van szó, hanem a háború és a gyenge forint, illetve az infláció összekapcsolásáról is. Minél nagyobb a baj, annál több meghatározó fideszes politikus száll be az adok-kapokba, és annál abszurdabb kijelentéseket tesznek. A kormányzati hazugsággyár turbófokozatba kapcsolt.

index_213.jpg

Fotó: index.hu

Álljon itt csak két durva hazugság annak utólagos igazolására, hogy a kormány helyesen döntött, amikor egy nap alatt lényegében kinyírta a legnépszerűbb hazai vállalkozási formát. Orbán Viktor például szokásos péntek reggeli rádiós monológjában a következőt állította: „Nem működik, hogy 450 ezer ember, aki katázik, nem fizet be a nyugdíjjárulékba.” Ez nettó hazugság, épp ezért kiválóan alkalmas arra, hogy az érintettek ellen hangolja a lakosság nagy részét. Bánk Erik, fideszes országgyűlési képviselő pedig ennél is messzebb ment. Egyszerűen adócsalónak nevezett közel félmillió magyar állampolgárt, mert ezt a kormány által kidolgozott, és sokszor dicsért adózási formát választották.

A hangnem brutalitása jelzi, hogy nagy a baj, hiszen a durva visszatámadás annak elkerülésére szolgál, hogy a protestálók mellé olyanok is csatlakozzanak, akik most még nem hallatták a hangjukat, pedig eléggé kiborultak a kormány váratlan húzásaitól. Elképzelhető az is, hogy a rezsicsökkentés alapjainak megreccsenése is tüzeli majd az elégedetlenkedőket. Bár az új rendelkezés kapcsán még nem indult tiltakozási hullám, de a kormány nyilván tisztában van azzal, hogy a megszorító intézkedések előbb-utóbb felerősítik azok tiltakozását is, akik egyelőre csak néma szemlélői az eseményeknek.

A kormány egyébként régóta tudja, hogy nagy a baj, ám a kommunikációjában ezt kicsit sem jelezte, pedig taktikus lett volna közvetlenül az április 3-i választási győzelem után bevezetni a köztudatba, hogy probléma van a költségvetéssel, és komoly gondok lehetnek az energiaellátással is. A politikai kommunikációban jártas szakemberek régóta vallják azt a nézetet ugyanis, hogy közvetlenül a győzelem után bocsátják meg leginkább a választók, hogy palira vették őket, később már jóval kevésbé toleránsak a nyilvánvaló hazudozásokkal szemben.

Márpedig a hazudozás már a kampányban elkezdődött. A kormánypárti politikusok elhitették a választókkal, hogy az oroszokkal kötött hosszú távú energetikai megállapodások az orosz-ukrán háború ellenére is biztosítják az olcsó és folyamatos kőolaj- és gázellátást. A szerződés leglényegesebb részeit persze titkosították, így fogalmunk sincs arról, milyen garanciákat adott Vlagyimir Putyin Orbán Viktornak, illetve milyen áron szállítja a nyersanyagokat az orosz fél. A mostani kapkodásból egyértelműnek tűnik, hogy az oroszok vagy hazudtak a magyar félnek, vagy eleve előnytelen szerződés aláírására kényszerítették Orbán Viktort.

A baj persze csőstül jön, ami eddig nem volt jellemző a Fidesz kormányzásának eddigi 12 évére. Összeértek ugyanis olyan kedvezőtlen folyamatok, melyekkel szemben külön-külön is nehéz lenne védekezni. Már a koronavírus-járvány elindította ezt a sort, aztán jött a háború, a felpörgő infláció, és az egyre keményebb viták az EU-val, aminek folyományaként most már szinte semmilyen pénzügyi támogatás nem érkezik Brüsszelből. Az sem tesz túl jót a magyar gazdasági és diplomáciai pozícióknak, hogy az orosz agresszor hallgatólagos támogatása miatt lényegében felbomlott a V4 országok szövetsége, így jelentősen gyengült Orbán érdekérvényesítő képessége az EU-n belül.

A Fidesz egy súlyosan skizofrén helyzetben találta magát június végére: Egyrészt, igen erős volt a támogatottsága a lakosság körében a fölényesen megnyert áprilisi választásnak köszönhetően, ugyanakkor hatalmas lyuk tátongott a költségvetésen, a rezsicsökkentésnek és az árstopnak köszönhetően pedig a pénzügyi válság egyre mélyebbre húzta a gazdaságot. Ez jelentkezett az infláció elszabadulásában, valamint a forint látványos gyengülésében. A kormány ugyan jelentős forgalmi adóbevételekhez jut a drágulásnak köszönhetően, ám ez egy ördögi körbe vezeti a költségvetést, hiszen így nem lehet mérsékelni a drágulást és a forint zuhanását sem.

Komoly hitelességi problémákkal küzd tehát az új kormány, hiszen már hiába harsogja, hogy nem a magyar emberekkel kell megfizettetni a háború árát, a tények azt mutatják, hogy a kata kinyírásával, valamint a rezsicsökkentés alapvető fundamentumainak elengedésével igenis mi fogjuk megfizetni azoknak a hibáknak az árát, amit a kormánypárt az utóbbi 12 évben elkövetett. A döntéshozók közül ugyanis mindenki tudta, hogy egy fenntarthatatlan rendszert próbál életben tartani Orbán Viktor, de ő az utolsó pillanatig ragaszkodott ahhoz, hogy az egészről a háború, az Európai Unió, sőt Ukrajna tehet, mert utóbbi nem hajlandó megadni magát Oroszországnak.

nyugat_1.jpg

Fotó: nyugat.hu

Még néhány napja is azon gúnyolódtak fideszes politikusok és a közmédia, hogy a nyugati országokban megszorításokra, spórolásra készülnek. Ez egyrészt azt jelzi, hogy csak a legmagasabb szinten tudták pontosan, mekkora a baj, másrészt, hogy semmilyen kommunikációs terv nem készült arra, hogy miként fogják adagolni a keserű pirulákat a választópolgároknak. A legrosszabb azonban még csak most fog bekövetkezni. A legtöbb embert érintő intézkedés ugyanis a benzinárra vonatkozó rendelkezés, amelynek köszönhetően jelenleg majdnem fele annyiért tankolnak a magyar állampolgárok, mint amennyibe az üzemanyag valójában kerül. Ezt az intézkedést október 1-ig hosszabbította meg a kormány, de nagy a valószínűsége annak, hogy ez addig fenntarthatatlan lesz, így itt is lépnie kell a kormánynak. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha odaajándékozod valakinek a puskádat, de néhány év múlva meggondolod magad, és visszakéred, ne csodálkozz, hogy nem kapod vissza, sőt le is puffanthatnak vele.”

Úgy tűnik, eljött az igazság pillanata a Fidesz számára Tovább
Ha nem sikerül átformálnia, akár el is hagyhatja az Európai Uniót Orbán Viktor kormánya

Ha nem sikerül átformálnia, akár el is hagyhatja az Európai Uniót Orbán Viktor kormánya

Egy beismerő vallomással ér fel a kormánypárt egyik határozati javaslata, melyet június végén nyújtott be a parlamentnek. Az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról” címet viselő előterjesztés ugyanis egy elvi álláspontot fogalmaz meg, amelynek inkább ideológiai üzenete van, mint valós politikai következményei. Ebben az irományban a magyar kormány közvetve elismeri, hogy lényegében semmilyen politikai befolyása nincs az EU működésére, a véleményét pedig egyre kevésbé tudja artikulálni az uniós fórumokon.

privatbankar_6.jpg

Fotó: privatbankar.hu

A lopakodó Huxit megalapozásaként is szokás emlegetni azt a javaslatcsomagot, amit négy kormánypárti képviselő, Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz) nyújtottak be az országgyűlésnek. A névsor azért fontos, mert a kormánypárt meghatározó politikusai adták a nevüket hozzá, ezzel is jelezve, hogy igen komolyan gondolják a benne foglaltakat.

A javaslat előzménye, hogy az EU 2021 tavaszán indított útjára egy vitasorozatot a szervezet jövőjéről, aminek végeredménye nem épp az lett, amiben a magyar kormánypárt berkein belül bíztak. Többek között komoly igény mutatkozott arra, hogy fontos döntéseket meg lehessen hozni minősített többséggel is, ezzel véve ki Orbán Viktor kezéből az egyik legfontosabb fegyverét, a vétót. Az sem igazán a fideszes politikusok szája íze szerinti fordulat, hogy a konzultációban résztvevő uniós polgárok szerint erősíteni kell a közösség kohézióját, vagyis épp a magyar kormány önállósodási törekvéseivel szemben foglaltak állást.

Erre reagálva fogalmazta meg a magyar kormány a saját álláspontját, amit minden bizonnyal át fog verni a magyar parlamenten. Ebben a meglehetősen általánosan megfogalmazott tételek mellett sok ellentmondás és csúsztatás is felfedezhető, ami nem túl meglepő, amikor a magyar kormány kommunikációjáról esik szó. Ott van például az a kitétel, mely szerint: Európa keresztény gyökerei és kultúrája jelentik az európai integráció alapját, ami erkölcsi iránytűként szolgál a bizonytalanságok korszakában.” Az EU keresztény alapjai ugyanis tetten érhetők a közösség politikájában, így például ezért sem vették fel több évtizedes tárgyalássorozat után Törökországot a tagok közé. Orbán Viktor viszont sürgeti a jelentős muszlim népességgel rendelkező Bosznia-Hercegovina és Albánia felvételét az EU-ba, és ha rajta állna, Törökország is helyet kapna a közösségben.

Egyrészt már nincs ingyen leves, és az uniós pénzcsapok még optimális esetben is csak lassan, komoly feltételek teljesülése esetén nyílnak meg, másrészt könnyen kivehetik a vétó fegyverét Orbán kezéből.

Ennél fontosabb üzenete azonban a magyar kormánynak, hogy lényegében feloszlatná az Európai Parlamentet. Az indoka az, hogy szerinte nincs igazi legitimitása a legfőbb döntéshozó szervnek, ami rendkívül álságos hozzáállás a témához. Orbánék ugyanis azt szeretnék, ha a nemzeti kormányok delegálnának képviselőket az EP-be, ami szerintük demokratikusabb lenne, mint a mostani közvetlen választás. Ezen az érvelésen nyilván jót kacagtak az EU döntéshozói, hiszen annál komolyabb legitimációt, minthogy a képviselőket az uniós voksoláson választják meg, nem igazán lehet biztosítani.

Orbán Viktor lényegében szeretné úgy átalakítani az EU intézményrendszerét, ahogy ő azt a magyar jogállammal tette az utóbbi 12 esztendőben. Ez a hozzáállás azonban ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki a forgalommal szemben felhajt egy autópályára, és azon szörnyülködik, mennyi őrült van az utakon, akik rossz irányba haladnak. A Fidesz ezt is tudja tetézni, hiszen azt állítja, hogy az európai demokrácia válságban van. Ha ez az állítás igaz, akkor abban igen jelentős szerepe van benne a magyar kormánypártnak, hiszen a jogállami intézményrendszer leépítésének technikájáról már kurzusokat is tartanak az autokráciára hajtó politikusoknak.

Nem tűnik túlzásnak az a feltételezés, hogy mivel Orbán Viktor megunta a kilátástalan iszapbirkózást az EU különböző intézményeivel, és láthatóan a szélsőjobboldali pártokban sem lát elegendő potenciált, hogy ráerőltesse akaratát az uniós elitre, megkezdte az előkészületeit annak, hogy az országot kivezesse a közösségből. Ez még fél éve is egy teljesen abszurd feltételezés volt, ám két dolog gyorsan megváltoztatta a körülményeket. Egyrészt már nincs ingyen leves, és az uniós pénzcsapok még optimális esetben is csak lassan, komoly feltételek teljesülése esetén nyílnak meg, másrészt könnyen kivehetik a vétó fegyverét Orbán kezéből.

hungary_tuday.jpg

Fotó: Hungary Tuday

Márpedig a magyar kormányfő e két lehetőség miatt tartotta eddig országát az EU-ban, aminek szemlélelete, szervezeti felépítése és politikai stílusa már régóta idegen Orbántól. Az orosz-ukrán háború felgyorsította ezt a távolodási folyamatot, hiszen az ingyen pénzre most mindennél nagyobb szükség lenne, az orosz érdekek védelme pedig már a visegrádi szövetség országait is elidegenítette a magyar kormánytól. Könnyen elképzelhető tehát, hogy néhány év múlva Albánia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Ukrajna és Moldova épp akkor csatlakoznak az Európai Unióhoz, amikor Magyarország távozik onnan. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha nem ízlik az étel, nem kell kidobnod, mert jól lakhatnak belőle olyanok, akik nem annyira válogatósak, mint te. ”

Ha nem sikerül átformálnia, akár el is hagyhatja az Európai Uniót Orbán Viktor kormánya Tovább
Nagy átverés Orbán „semleges” politikája

Nagy átverés Orbán „semleges” politikája

Egyre értelmezhetetlenebb kijelentésekkel bombázza a magyar választópolgárokat Orbán Viktor. Főleg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos megnyilvánulásai mögött nehéz logikát találni. Például kijelenti, hogy Magyarország minden baja megszűnik abban a pillanatban, ha a két fél békét köt. Az is egy elég furcsa irányváltás a kommunikációjában, hogy határvadász egységek felállítását kezdeményezte, ugyanakkor azt mondta, hogy a háborús zóna közeledtével fokozottan kell gyakorlatozniuk a magyar katonáknak. Ez utóbbi megjegyzés csak azért érdekes, mert az EU-n belül Orbán az egyetlen támogatója Oroszországnak, de valószínűleg még így sem érzi biztonságban az országot Putyin agressziójától.

infostart_19.jpg

Fotó: infostart.hu

Mintha ezúttal is kétkapuzna a fociőrült miniszterelnök. A háború kirobbanásától kezdve igyekszik ugyanis gesztusokat tenni mindkét hadban álló fél felé. Az oroszokhoz dörgölőzés persze sokkal karakteresebben rajzolódik ki a diplomácia horizontján, hiszen mind a NATO, mind az Európai Unió tagországai meglehetősen egyöntetűen ítélték az agressziót. Orbán azonban látványos gesztusokkal jelezte Putyinnak, hogy a nehéz időkben is számíthat a támogatására. Az orosz diplomácia persze gyakori vállveregetéssel jelezte, hogy cserébe különleges kedvezményekre számíthat Magyarország.

Bár Ukrajnával már a háború előtt nem volt felhőtlen a magyar kormány viszonya, mégis, néhány otromba kijelentéstől eltekintve a fő kérdésekben támogatja hazánk a megtámadott országot. Orbán ügyel arra, hogy amennyiben Ukrajna javára dől el a háború, legyen mire hivatkoznia, ha előnyökre, kiváltságokra szeretné váltani korábbi politikáját. Ugyanez persze igaz Oroszországra is, hiszen amennyiben Putyin győztesen kerül ki a konfliktusból, abban lesz némi szerepe Orbánnak is.

Ha figyelembe vesszük ezeket a tényeket, akkor már erősen megkérdőjelezhető Orbán Viktor semleges álláspontja a konfliktusban.

Biztosan sokan mondják erre, hogy a magyar miniszterelnök igazi reálpolitikus, és csak így maradhatott hatalmon az utóbbi 12 évben. Mindez igaz is lenne, ám Orbán „semlegessége” egy ilyen kiélezett helyzetben az agresszornak kedvez. Az, hogy folyamatosan azt hangoztatja, szankciók helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség, finoman szólva sem reális felvetés, amikor az oroszok bekebelezték Ukrajna 20 százalékát, és hangzatos kijelentéseikkel egyértelművé teszik, itt nem akarnak megállni.

Orbán tehát jó szokásához híven zsonglőrködik a szavakkal, és a magyar választók félelmeire játszik. Ha ugyanis a béke pápájának állítja be magát, akkor a magyar polgárok is jobban elfogadják az orosz inváziót, sőt egyesek az ukránokat a fegyverszünet kerékkötőinek fogják tartani. Ha figyelembe vesszük ezeket a tényeket, akkor már erősen megkérdőjelezhető Orbán Viktor semleges álláspontja a konfliktusban.

nepszava_33.jpg

Fotó: nepszava.hu

Van ennek a stratégiának egy pusztán belpolitikai vonatkozása is. A kormányfő ugyanis több nyilatkozatában azt állította, hogy a háború az oka a magas hazai inflációnak, az energiaárak elszabadulásának és a forint látványos gyengülésének. Így, ha ő azt állítja, hogy a béke kitörésével megszűnik a magyar gazdaság minden problémája, akkor lényegében áthárítja a felelősséget a hadviselő felekre, illetve, az Ukrajnát támogató NATO-ra és EU-ra. Ügyes húzás, de vajon elhiszik-e ezt fél év múlva is a miniszterelnöknek a magyar választók? Mert, ahogy egy dakota mondás tartja: „Attól, hogy mindenki tudja, a háború halált, nyomort és szenvedést hoz, még mindig nagyon szeretnek egymás torkának esni az emberek.”

Nagy átverés Orbán „semleges” politikája Tovább
Meddig ér a gondoskodó állam takarója?

Meddig ér a gondoskodó állam takarója?

A tizenkét év kormányzás alatt meglehetősen kiismerhetővé vált a Fidesz kommunikációs stratégiája, úgyhogy a kormánypárt híveinek többsége is tisztában van azzal, miért épp most dobott be régi-új közigazgatási elnevezéseket az Orbán-adminisztráció. Nem is kérdés, hogy gumicsontot rágunk, amikor arról értekezünk, van-e értelme a megyéket vármegyékre cserélni, illetve mi változik azáltal, hogy az eddigi kormánymegbízottakat főispánoknak hívják majd. Az igazi kérdés inkább az, hogy milyen intézkedéseknek alapoz meg az archaizáló politizálás? Az biztos, hogy komoly gazdasági és társadalmi problémák árnyai kezdenek kirajzolódni a horizonton.

portfolio_24.jpg

Fotó: portfolio.hu

Ha egy kamut el akarsz adni, bízd a sajtóra, az majd eladja helyetted. Lényegében ezt az irányvonalat viszi tizenkét éve Orbán Viktor és csipetcsapata, és az ő szempontjukból szinte mindegy, hogy a kormánypárti vagy az ellenzéki sajtó csinál hírverést az ötletelésnek, hiszen az a lényeg, hogy beszéljenek a bedobott témákról. Ennek egyik haszna, hogy nem valós problémákról folyik a diskurzus, a másik pedig az, hogy az ötletszerűen bedobott témákat meg lehet szondáztatni a lakossággal.

Ez utóbbiból következik, hogy egyáltalán nem biztos a megyék átnevezése, illetve hogy újra főispánok járkálnak majd köztünk peckesen, kacagányban. A társadalmi szondáztatás a Fidesz régi eszköze arra, hogy kipuhatolja, milyen irányban érdemes elindulnia egy-egy nehéz politikai helyzetben. Ami a mostani szituációt illeti, igencsak van kormányzati szándék a figyelem elterelésére, hiszen komoly társadalmi feszültségek és gazdasági nehézségek körvonalazódnak a láthatáron.

Ugyanaz a logika irányítja az emberek cselekedeteit, mint amikor 2020 tavaszán a koronavírus-járvány első hulláma idején központilag elrendelték az ingyenes parkolás bevezetését, ami oda vezetett, hogy többen ültek be a járműveikbe, mint amennyien a pandémia előtt tették.

Korábban is értekeztünk már arról, hogy a csodafegyverként és halálos csapdaként is értelmezhető rezsicsökkentés jövője meglehetősen bizonytalan a mostani helyzetben. Egyrészt hatalmas veszteségeket szenved el az állami energiaszolgáltató MVM Csoport az árstop fenntartásával, másrészt viszont a lakossági kedvezmény gyors vagy fokozatos kivezetése hatalmas arcvesztéssel járna a kormány számára.

Hasonló a dilemma az üzemanyagok esetében, hiszen itt is érvényes a hatósági árszabás a nyersanyagok drágulása miatt. Itt ugyan nem egy tisztán állami tulajdonú cég szenvedi el a legnagyobb veszteségeket, de a MOL-t erős nyomás alatt tartja a kormány, így nem valószínű, hogy a piaci érdekek döntik el, mikor oldják fel az árstopot. A nemzeti olajtársaságnál keletkezett „extraprofitot” ráadásul kíméletlenül be fogja hajtani a kormány új üdvöskéje, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Magával a hatósági árszabással nem csak az a baj, hogy beavatkozik a piaci viszonyokba, és az elszenvedett veszteséget több áttételen keresztül ugyanaz a magyar polgár fizeti meg, mint akinek az érdekében a kormány fenntartja a rendszert, hanem az is gond, hogy nem ösztönöz a takarékosságra, valamint a fogyasztás visszafogására. Ugyanaz a logika irányítja az emberek cselekedeteit, mint amikor 2020 tavaszán a koronavírus-járvány első hulláma idején központilag elrendelték az ingyenes parkolás bevezetését, ami oda vezetett, hogy többen ültek be a járműveikbe, mint amennyien a pandémia előtt tették.

penzcentrum_1.jpg

Fotó: penzcentrum.hu

A magyar lakosság úgy fogja fel a hatósági áron adott kristálycukrot és csirkefarhátat, az árstop alá helyezett üzemanyagot, a kamatstopot, valamint a rezsicsökkentést, mint valami akciós terméket, ezért nő a termékek iránti kereslet. Ez nem csupán azt eredményezi, hogy veszteség keletkezik az államnál és bizonyos piaci szereplőknél, hanem azt is, hogy a megnövekedett kereslet eredményeként a készletek lassan kiapadnak. A piac önszabályozási mechanizmusainak felszámolása tehát oda vezet, hogy feléljük a jövőnket. Mert, ahogy egy dakota mondás tartja: „Ha a tehén tőgyéből minden csepp tejet kipréselsz, egy idő után kirúgja a sámlit alólad a fejésnél.”

Meddig ér a gondoskodó állam takarója? Tovább
Az Orbán-kormány a válságkezelésben is cinikus marad

Az Orbán-kormány a válságkezelésben is cinikus marad

Valami nagyon nem stimmel a kormány idei költségvetésével. Az egyik oldalon értelmetlen és felesleges kiadások, a másik oldalon pedig megszorítások. Mintha a gazdasági válságot megint úgy szeretné kezelni a kormányzat, mint a korábbi kríziseket, melyek jóval kisebb kihívást jelentettek a költségvetésnek. Ezek lényege, hogy a megszorítások mellett felpörgetik a fogyasztást, hogy így jusson extra adóbevételekhez a kormány. Most azonban már így is egekben az infláció, gyengül a forint, az uniós források pedig továbbra sem elérhetők a Brüsszel ellen továbbra is szabadságharcot vívó Orbán-kormány számára.

index_212.jpg

Fotó: index.hu

Úgy tűnik, megint a keményen dolgozó kisemberrel kezdi a megszorításokat a kormány. Persze, nem az árplafon meghosszabbítására gondolunk, hiszen azt továbbra is fügefalevélként tartja maga előtt az állampárt, mintha azzal el lehetne fedni az igazi problémákat. Sokkal inkább azokra a lassan kiszivárgó hírekre a alpozunk, melyek szerint leginkább a közszférában dolgozókon spórolna a kormány, és így reméli megszilárdítani az eléggé ingatag költségvetést.

Egyrészt a kormányhivatalok munkatársainak létszámcsökkentéséről szállingóznak hírek, másrészt pedig arról, hogy a humánszféra munkatársai se számíthatnak sok jóra a közeljövőben. Most nyer értelmet Orbán Viktornak az a döntése, hogy a hányatott sorsú oktatást és egészségügyet besöpörte Pintér Sándor belügyi tárcája alá. Úgy tűnik, most az erős kéz politikáját veszi elő a kormányzat ahelyett, hogy próbálna valamit kezdeni ezekkel az akut problémákkal küzdő ágazatokkal.

Így még kontrasztosabb lesz az új Orbán-kormány politikája, hiszen látványosan gyengéden bánik azokkal a területekkel, melyekben jellemzően a NER oligarchái érdekeltek, másrészt viszont bünteti azokat, akik eddig is komoly erőfeszítéseket tettek az egészségügy, államigazgatás és az oktatás működőképességének fenntartásában. Orbán Viktor tisztában van azzal, hogy sem az egészségügyben, sem az államigazgatásban, sem az oktatásban nincsenek olyan hatékony eszközei a munkavállalóknak a tiltakozásra, érdekérvényesítésre, mint például a vasúti dolgozók vagy a légi irányítók esetében, és ezzel alaposan vissza is él.

A gazdasági nehézségek leküzdésekor is megmutatkozik tehát az Orbán-kormányokra oly jellemző cinikus hozzáállás. Amikor pénzt akar tarhálni, illetve spórolni, olyanokat büntet, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak ellenállni, illetve a korábbiakban bebizonyosodott róluk, hogy nem rajonganak Orbán Viktor autokrata rendszeréért. A miniszterelnök filozófiája továbbra is az, hogy ha szorít a cipő, akkor olyanokba kell belerúgni, akiket amúgy sem kedvel. Más kérdés, hogy a cipő ettől még szorítani fog.

Az is egy fontos kérdés, hogy amikor az amúgy sem túl magas bérek ilyen gyorsan inflálódnak, meddig lehet a víz alá nyomni az egészségügyben és az oktatásban dolgozókat, illetve, hogy jó ötlet-e épp most csökkenteni a kormányhivatali dolgozók létszámát, és újabb terhekkel sanyargatni az önkormányzatokat? Az újabb kétharmad okozta delírium rövidesen teljesen eltűnik a fideszes szavazók agyából, és rá fognak jönni, hogy az Orbán-kormány semmit sem tanult és semmit sem felejtett el az utóbbi 12 évben. És ez baj, nagy baj, amikor ilyen komoly gazdasági és szociális problémákkal nézünk szembe.

hvg_hu_14.jpg

Fotó: hvg.hu

Magyarországon lassan kezdjük elhinni, hogy nincs politikai alternatíva, és hogy lényegében csak Orbán Viktor centrális erőtere maradt számunkra. Azonban, ha egy politikai kurzus ennyire semmibe veszi a tényeket, és úgy vág neki egy négy éves kormányzati ciklusnak, hogy semmilyen elképzelése nincs arról, hogyan lehetne hatékonyan védekezni a kihívásokkal szemben, akkor ösztönösen kezdik keresni az alternatívát a választópolgárok. Mert, ahogy egy dakota mondás tartja: „Ha mindig azt a lovat ütöd, amelyik húz, előbb-utóbb el fog akadni a szekér.”

Az Orbán-kormány a válságkezelésben is cinikus marad Tovább
A gulyásorbánizmus vége

A gulyásorbánizmus vége

Abból a korszakból merít ihletet a kormányzáshoz Orbán Viktor, amelyben még iskolásként megtapasztalhatta, hogy az állam csak látszólag irányíthat bizonyos a gazdasági és politikai folyamatokat. A gulyáskommunizmus a ’60-as évek elejétől a ’80-as évek végéig tartott, és nagy szerepe volt abban, hogy a pártállam megbukott. Az ok egyszerű: nem lehet hitelekből finanszírozni az állampolgárok jólétét, ugyanis ez olyan terheket rak az állam vállára, melyek alatt előbb-utóbb összerogy. Vajon semmit sem tanult a kormányfő a közelmúlt történéseiből?

hvg_hu_13.jpg

Fotó:hvg.hu

A rezsicsökkentés az egymást követő Orbán-kormányok legfontosabb öröksége. Részben csodafegyver, részben viszont egy alattomos csapda. Választásokat ugyanis lehet nyerni azzal, ha hatósági árakat szabunk a legfontosabb lakossági szolgáltatásoknak, ám a rendszer rendkívül rugalmatlan, így amikor elszabadulnak az energiarák, hatalmas rést üt a költségvetésen.

Ráadásul a rezsicsökkentést még akkor rendelte el a kormány, amikor a nagy energiaszolgáltató cégek döntő többsége külföldi tulajdonban volt. A módszer nagyon egyszerű és rendkívül hatékony volt, ugyanis egyszerre lehetett jóléti intézkedésekkel kampányolni, és olyan súlyos veszteségeket okozni a külföldi tulajdonosoknak, hogy azok végül majdnem mind kivonuljanak a magyar piacról. Most azonban már komoly tétje van a rezsicsökkentésnek az állam számára is, hiszen a veszteséget a költségvetésnek kell kipótolnia.

Az energiaárak megugrásával a hagyományos közgazdasági felfogás szerint finanszírozhatatlanná vált a rezsicsökkentés, hiszen lényegében előre tudható, hogy a szolgáltatásokat végző állami cég évekig vastagon veszteséges lesz. Az Orbán-kormány azonban olyan közgazdasági filozófiával kezeli a problémát, ami nagyon hasonlít a Kádár-korszak felfogásához. Ennek lényege, hogy a lakosság szinte semmit se érezzen a piaci folyamatokból, ezáltal elkerüli a szembesülést a magas árakkal, ugyanakkor a hiányt valamilyen forrásból az állam fedezi. Ez kollektív önáltatás.

Elég, ha csak azt említjük meg, hogy a legszegényebb családok fával fűtenek, amire nem vonatkozik a rezsicsökkentés.

A legfontosabb kérés az, hogy milyen forrásból pótolja az állam a veszteséget? Most egy hibrid megoldás kezd körvonalazódni. Egyrészt megadóztatja a javarészt külföldi tulajdonú cégeket a kormány, melyek a távközlésben, a bank- és biztosítási szektorban, a kereskedelemben érintettek, de ráteszi a kezét a légitársaságok nyereségének egy részére is. Másrészt kötvénykibocsátások formájában a piacról szerez pénzt, ami persze növeli az államadósságot. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy egyelőre nem igazán számíthat a kormány uniós forrásokra, így a különadók rendszere és a hitelfelvétel módszere valószínűleg tartósan velünk marad.

Ez az ára annak, ha fenn akarja tartani a kormány a rezsicsökkentést, ami már a megszületésekor is ellentmondott minden szabadpiaci logikának. A szociális érzékenység persze becsülendő egy kormány esetében, ám a rezsicsökkentés épp azoknak nyújtja a legtöbbet, akik a legkevésbé vannak rászorulva, és azoknak adja a legkevesebbet, akik komoly szükséget szenvednek. Elég, ha csak azt említjük meg, hogy a legszegényebb családok fával fűtenek, amire nem vonatkozik a rezsicsökkentés.

alfahir_19.jpg

Fotó: alfahir.hu

Orbán Viktor számára azonban a rezsicsökkentés a kormányzás Szent Grálja, így még annak ellenére sem hajlandó lemondani róla, hogy a különadóknak köszönhetően csökken a külföldi cégek beruházási kedve, ugyanakkor növeli az államadósságot. Valószínűleg nem maradt már a szűkebb környezetében olyan közgazdász, aki figyelmeztetné ennek a politikának a veszélyeire. Talán maga Orbán Viktor is úgy számol, mint a gulyáskommunizmus idején a pártvezetők: Amíg valaki kölcsön ad, addig nem lehet baj. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha eleget iszol a tüzes vízből, sikeresen elfelejted, hogy hitelbe kaptad a kocsmárostól.”

A gulyásorbánizmus vége Tovább
Orbán Viktor büszkén vállalja, hogy tovább finanszírozza Putyin háborúját

Orbán Viktor büszkén vállalja, hogy tovább finanszírozza Putyin háborúját

A kormányfő igyekezett kihozni a legtöbbet abból az alkupozícióból, amit az Európai Unió sokak szerint túlzottan demokratikus döntéshozatali mechanizmusának köszönhet. Az sem zavarta, hogy szinte mindenkit magára haragított azzal, hogy késleltette a hatodik szankciós csomag elfogadását, ezzel nyerve időt Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy folytathassa háborúját Ukrajnával szemben. Egyre több európai és hazai politikus és elemző teszi fel a kérdést: Orbán ezt elvi meggyőződésből vagy kényszerből teszi?

hvg_94.jpg

Fotó: hvg.hu

Bár tudjuk, hogy a magyar kormányfő elsősorban a hazai közönségnek játszik, mégis fontos lehet számára legalább néhány barát megtartása az európai közösségen belül. Erre soha nem volt ilyen kevés esélye, ugyanis az orosz kőolajexport szankcionálása körüli kavarása olyanokat is felháborított, akik eddig megértésükről biztosították Orbán Viktort. Az EU ugyanis három hetet csúszott a magyar vétó miatt a hatodik szankciós csomag megszavazásával, és ez igen sok idő egy ilyen véres háború esetében.

A szankciók minél fájdalmasabbak, annál inkább le tudják rövidíteni a vérontás időtartamát, ugyanis az orosz fél csak akkor lesz képes finanszírozni a háborút, ha a földgázért és kőolajért fizetnek neki az európai országok. Bár már három hete körvonalazódni látszott a megegyezés, mely szerint Magyarország és néhány hozzá hasonlóan az orosz szállítmányoknak kiszolgáltatott állam mentességet kapna a szankciók bizonyos elemei alól, Orbán Viktor elutasította a nagylelkű ajánlatot.

Szociális populizmussal fedi el tehát azt a tényt, hogy nincsenek erkölcsi aggályai egy ilyen nyílt agresszió láttán, sőt a háttérből még segíti is Putyin háborús törekvéseit.

Már akkor sejteni lehetett, hogy késleltetni akarja a csomag elfogadását, hiszen azt követelte, hogy az átállás költségeire kapjon még jelentős anyagi támogatást az EU-tól. Ez nyilvánvalóan inkorrekt lett volna azokkal az országokkal szemben, melyek komoly áldozatokat hoznak azért, hogy ne finanszírozzák tovább Putyin háborúját. Három hét után így visszajutottak a felek az eredeti javaslatokhoz, amit Orbán ugyan elfogadott, de az utolsó pillanatban még kivetette Kirill pátriárkát a szankcionált személyek listájáról.

Nyilván ez az utóbbi mozzanat verte ki a biztosítékot a legtöbb európai vezetőnél, hiszen a háborús uszító ortodox pap melletti kiállása nyilvánvalóan csak egy utolsó fullánk bevitele volt az EU intézményeibe. Orbán nem is rejti véka alá, hogy Putyin érdekeit szolgálja folytonos vétóival, hiszen nyíltan hangoztatja ellenérzéseit a szankciós politika kapcsán. Más kérdés, hogy rendszeresen megszavazta eddig az összes büntető intézkedést, de a voksait úgy címkézte meg minden alkalommal, hogy azt az orosz elnök is jól lássa azokat.

A magyar kormányfő ugyan a rezsicsökkentés megvédésével indokolja az ellenállását, ám ez nyilvánvaló parasztvakítás. Egyrészt az orosz gáz és olaj számunkra is rendkívül drága, másrészt Orbán lényegében nyíltan felvállalja, hogy tovább finanszírozza Putyin ukrajnai invázióját. Szociális populizmussal fedi el tehát azt a tényt, hogy nincsenek erkölcsi aggályai egy ilyen nyílt agresszió láttán, sőt a háttérből még segíti is Putyin háborús törekvéseit.

rtl_1.jpg

Fotó: rtl.hu

A kőolaj beszerzésre kapott mentesség ugyanakkor komoly extraprofithoz juttatja a MOL-t, amit maga a kormány is megerősített azzal, hogy az energetikai cégtől 300 milliárd forint bevételre számít az úgynevezett rezsialapba. A logika tehát az, hogy versenyelőnyhöz juttatja a magyar kormány a MOL-t a piacon, majd az ebből folyó bevétel egy részét befizetteti a céggel az állami kasszába. Tipikus posztszocialista gondolkodás, ráadásul erősen beavatkozik a szabadpiaci folyamatokba. Arról nem is beszélve, hogy a rezsicsökkentés így is hatalmas rést üt a magyar költségvetésen. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Nincs ingyen leves!”

 

Orbán Viktor büszkén vállalja, hogy tovább finanszírozza Putyin háborúját Tovább
süti beállítások módosítása